NHM Vertelt : Max Kleerekoper

Nationaal Holocaust Museum, 21-05-2017

In de tentoonstelling ‘Kom vanavond met verhalen. Tastbare herinneringen uit het Joods Monument'  wordt de talliet van Jacob Kleerekoper getoond. Zijn broer Max overleefde Bergen-Belsen.

Op 21 mei 2017 was hij te gast in het programma NHM Vertelt.

Marcus (Max) is de jongste zoon van handelaar en later diamantair David Kleerekoper en Esther Drukker. Vader David handelt in: scheermesjes, scharen, knopen en speelgoed. Max’s oudste broer Jacob (Jaap), is een sportieve jongen: hij doet aan voetbal en gymnastiek en is daarbij voor zijn leeftijd groot en sterk. Max is een beetje verlegen. Zijn broer houdt vaak een oogje in het zeil. De jongens groeien op in een hecht en liefdevol gezin.

Na de Duitse inval volgen al snel anti-joodse maatregelen. Max mag steeds minder: ”Je leeft in een stroomversnelling, en accepteert dingen...“. Steeds meer mensen worden weggehaald; zijn klas raakt leger en leger. David heeft een diamant-Sperre, waardoor het gezin voorlopig uitstel van deportatie hebben. In september 1943 wordt er op de deur gebonkt, de gezinsleden moeten mee en worden naar Westerbork gedeporteerd. Bevriende buren zien nog kans om persoonlijke spullen te redden, waaronder de talliet van Jacob.

max kleerekoperOp 19 mei 1944 volgt deportatie naar Bergen-Belsen, vanwege Davids diamant-Sperre. Daar komen ze terecht in barak 17. Zeven maanden later, op 4 december, worden bijna alle mannen uit deze barak, ook Jacob en zijn vader David, met het zogenaamde diamant transport naar het concentratiekamp Sachsenhausen overgebracht. Jacob wordt te werkgesteld in naar Oraniënburg. De volgende dag moet ook zijn moeder op transport. Max blijft alleen achter. Alleen Esther en de twaalfjarige Max overleven de oorlog.

This site is also available in English.