NHm vertelt: Jacques Grishaver

Artikel

De kinderjaren van Jacques Grishaver
Jacques Grishaver werd geboren op 20 maart 1942 in het Nederlands Israëlitisch Ziekenhuis op de Nieuwe Keizersgracht in Amsterdam. Zijn vader David Grishaver was rijwielhersteller en zijn moeder Catharina Grishaver-Walvis naaister. Het gezin woonde in de ’s-Gravesandestraat in Amsterdam-Oost. Begin 1943 werd de kleine Jacques samen met zijn opa ondergebracht in de Linnaeusdwarsstraat. Kort daarop werden zijn ouders van huis gehaald en overgebracht naar de Hollandsche Schouwburg. Zijn grootouders van moederszijde en twee jongere zussen van Jacques moeder bevonden zich daar al.

Redding uit de Hollandsche Schouwburg
'Mijn ouders zijn via de tuin aan de achterkant [van de Hollandsche Schouwburg] bevrijd door Jacques van der Kar, een Joodse verzetsstrijder en een vriend van mijn opa. Die zei tegen hem: haal mijn dochter en schoonzoon er maar uit, want die hebben nog een kleintje. Dat was mijn geluk. De rest van de familie heeft de oorlog niet overleefd. Alles is weg.' (Voorzitter Auschwitz Comité Jacques Grishaver: “Het is ze niet gelukt, we zijn er nog”, door Marcel Wiegman, Het Parool, 13 juli 2019.)

"Thuis ging het altijd over de oorlog. Altijd. Al heel jong heb ik mij verborgen, dan trok ik mij met een boek terug in mijn kamer".

Voorzitter Auschwitz Comité Jacques Grishaver: “Het is ze niet gelukt, we zijn er nog”, door Marcel Wiegman, Het Parool, 13 juli 2019.

De psychische gevolgen van de oorlog
In het naoorlogse gezin Grishaver waren de gevolgen van de oorlog alom aanwezig. Van moederszijde was op een zus na iedereen vermoord, van zijn vader hadden enkele familieleden de Holocaust overleefd. Ook de kinderen Grishaver (Jacques kreeg in oktober 1944 een broertje en vijf jaar later een zusje) hadden te kampen met psychische problemen als gevolg van de oorlog. Begin jaren zeventig scheidden David Grishaver en Catharina Walvis.

Inzet voor Herdenking en Holocaust Namenmonument
In 1988 ging Jacques Grishaver met het Nederlands Auschwitz Comité naar Auschwitz en Sobibór. Daarna besloot hij zich voor het comité in te zetten. Onder zijn voorzitterschap breidde de activiteiten van het Nederlands Auschwitz Comité zich verder uit.
Ruim dertien jaar zet Jacques Grishaver zich al in voor de realisatie van het Holocaust Namenmonument, een gedenkteken waar de 102.000 Joden en 220 Sinti en Roma die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgebracht herdacht kunnen worden. Inmiddels kan je het Namenmonument aan de Weesperstraat bezoeken.

NHm vertelt: Jacques Grishaver

Bekijk hier het interview met Jacques Grishaver