NHm vertelt: Emanuel (Flip) Delmonte

Artikel

Waar Emanuel vandaan komt
Emanuel werd geboren op 24 april 1943. Zijn beide ouders Jacob Delmonte en Grietje Nunes Cardozo waren doof. Zijn moeder kwam uit een dove familie. Het gezin Delmonte woonde op de Nieuwe Prinsengracht 46.

Één week oud en gescheiden van het gezin
Emanuel was net een week oud toen het gezin werd opgepakt en overgebracht naar de Hollandsche Schouwburg. Daar werd hij van zijn ouders gescheiden en ondergebracht in de Crèche aan de overkant van de Schouwburg. Aan zijn kinderwagen hing een bordje met ‘Delmonte’. Met de verloofde van de broer van zijn moeder was afgesproken dat hij uit de Crèche zou worden gesmokkeld. 

Onderduik en een nieuwe identiteit
Uiteindelijk werd de kleine Emanuel ondergebracht bij de familie Versteeg in Brunssum, Limburg, waar hij liefdevol werd verzorgd. Hij werd Flip genoemd, en dat is zo gebleven. Zijn pleegmoeder Corrie Versteeg vond na de oorlog uit dat hij doof was. Flip was 11 jaar toen hij hoorde dat zijn ouders in Auschwitz waren vermoord. 

Inzet voor herinnering en erfgoed
Flip Delmontes hele (dove) familie is in de vernietigingskampen vermoord. Als bestuurslid van de Stichting DovenShoah, die het vastleggen en bekendmaken van de geschiedenis van Joodse doven tijdens de Tweede Wereldoorlog tot doel heeft, zet hij zich in om de herinnering levend te houden. 

NHm vertelt: Emanuel (Flip) Delmonte

Bekijk hier het interview met Emanuel (Flip) Delmonte