NHm vertelt: Robert Engelander

Artikel

Het gezin van Robert Engelander
Robert (Rob) Engelander werd op 2 juli 1941 aan de Weteringsschans in Amsterdam geboren. Op een van de foto’s wordt de kleine Robert door zijn moeder Bettij Engelander-van der Kar gewassen. Zijn vader Jacques Engelander was als diamantbewerker werkzaam bij diens vader.

Arrestatie en deportatie van het gezin Engelander
Op 11 februari 1943 werd het gezin Engelander door de Grüne Polizei van huis gehaald en naar de Hollandsche Schouwburg gebracht. Enkele uren later volgde deportatie naar kamp Vught. Op 1 juli 1943 werden Rob en zijn ouders naar kamp Westerbork doorgestuurd.

De Uitzondering van de Puttkammer-Sperre
De vader van Bettij, Samuel David van der Kar, had tegen inleveren van diamanten een Puttkammer-Sperre voor zijn dochter, schoonzoon en kleinkind verkregen, waardoor zij voorlopig  vrijgesteld waren van deportatie. Uitstel betekende echter vrijwel nooit afstel. De meeste mensen met een Puttkammerverklaring zijn alsnog gedeporteerd.

Deportatie naar Bergen-Belsen en de Diamanttransport
Met anderen die behoorden tot de diamantgroep werd het gezin op 15 februari 1944 naar Bergen-Belsen gedeporteerd en daar ondergebracht in het Sterrekamp. Op 4 december 1944 werden de diamantairs en diamantbewerkers, onder wie Jacques, met het zogenaamde diamanttransport naar concentratiekamp Sachsenhausen gedeporteerd. Een dag later werden de vrouwen weggevoerd naar Beendorf, een buitenkamp van concentratiekamp Neuengamme.

Leven in Bergen-Belsen en hulp van Schwester Luba
46 kinderen van de diamantgroep bleven alleen achter en werden ondergebracht in een barak in het vrouwenkamp. Schwester Luba, een Pools-Joodse vrouw, ontfermde zich over hen. De laatste maanden van de oorlog werden de leefomstandigheden in Bergen-Belsen nog slechter. Velen overleden door besmettelijke ziektes, honger en uitputting. Ook de kleine Robert werd ziek. Dankzij Luba’s hulp overleefden alle kinderen op twee na de oorlog. Uiteindelijk werd Robert herenigd met zijn ouders.

Het diepe gevoel van angst, bedreiging en gevaar is nooit weggegaan.

NHm vertelt: Robert Engelander

Bekijk hier het interview met Robert Engelander

Joods Monument

Het Joods Monument is een online monument voor de meer dan 104.000 Joden die in Nederland werden vervolgd en de Holocaust niet overleefden.

Hier verzamelen we verhalen en herinneringen. Zo schetst het monument een veelzijdig beeld van de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog, de Sjoa en de Joodse gemeenschap in Nederland.