Nationaal Holocaustmuseum

Verdiep je in de geschiedenis van de Jodenvervolging
Scroll

Opent 11 maart 2024

In het Nationaal Holocaustmuseum staat de Jodenvervolging in Nederland centraal. Vóór de Tweede Wereldoorlog leefden Joden en niet-Joden hier met, naast en langs elkaar. Zij hadden dezelfde rechten. Maar tijdens de bezetting vermoordden de nazi’s in Europa ongeveer zes miljoen Joden. Dit staat bekend als de Holocaust of Sjoa.

Binnenkort te zien

Het medaillon van een Joods meisje op de vlucht. De mantel waarin een als Sinterklaas verklede verzetsman illegale documenten rondbracht. Een broche die bij de gaskamers van Sobibor werd opgegraven. Samen vertellen de objecten in ons museum de geschiedenis van de Holocaust.

Het Nationaal Holocaustmuseum gaat over de stappen die leidden tot de massale moord en over de ervaringen van de vervolgden.

De gevel van het Nationaal Holocaustmuseum

Zo gaat het Nationaal Holocaustmuseum eruit zien

-

Office Winhov

Impressie van de tentoonstelling in het Nationaal Holocaustmuseum

Zo gaat de tentoonstelling eruitzien

-

Opera Amsterdam

Bijzondere plek

Het Nationaal Holocaustmuseum opent in een historisch gebouw, de voormalige Hervormde Kweekschool. Tijdens de oorlog gebruikten de nazi's de naastgelegen Crèche als verzamel- en deportatieplaats voor Joodse kinderen. Directrice Henriëtte Pimentel hielp honderden van hen ontsnappen, ook via de Kweekschool.

Blijf op de hoogte

Volg de bouw van het Nationaal Holocaustmuseum, kijk mee achter de schermen en ontdek onze bijzondere collectie.