Nationaal Holocaustmuseum
(bijna) elke dag open 10.00 - 17.00 uur
Voor volwassenen en kinderen (vanaf 10 jaar)
Plantage Middenlaan 27, Amsterdam
Verdiep je in de geschiedenis van de Jodenvervolging
In het Nationaal Holocaustmuseum staat de Jodenvervolging in Nederland centraal. Vóór de Tweede Wereldoorlog leefden Joden en niet-Joden hier met, naast en langs elkaar. Zij hadden dezelfde rechten. Tijdens de bezetting vermoordden de nazi’s in Europa ongeveer zes miljoen Joden. Dit staat bekend als de Holocaust of Sjoa. Van de Joodse bevolking in Nederland werd driekwart vermoord.
Ook het dagelijks leven van Joden voorafgaand aan de Tweede Wereldoorlog, de bevrijding zoals Joden die meemaakten en de omgang met de Holocaust in onze nationale herinneringscultuur komen in het museum aan bod. Het Nationaal Holocaustmuseum presenteert de geschiedenis zonder terughoudendheid en geeft de slachtoffers een herkenbaar gezicht.
Bijzondere plek
Het Nationaal Holocaustmuseum opent in een historisch gebouw, de voormalige Hervormde Kweekschool. Tijdens de oorlog gebruikten de nazi's de naastgelegen Crèche als verzamel- en deportatieplaats voor Joodse kinderen. Directrice Henriëtte Pimentel hielp honderden van hen ontsnappen, ook via de Kweekschool.
Podcast
Luister naar de onvergetelijke verhalen van Rosa, Chaja, George, Klaartje, Siem en Leny. Aan de hand van zes persoonlijke voorwerpen en de verhalen die ze meedragen, neemt podcastmaker Reinjan Prakke je mee door de geschiedenis van de Holocaust in Nederland. De podcast ‘Vergeet me niet’ begint vlak voor de Tweede Wereldoorlog, vertelt over de systematische vervolging en moord tijdens de bezetting en werpt een nieuw licht op de periode na de bevrijding.
Openingstijden
Openingstijden
- Elke dag10.00 - 17.00 uur
Feestdagen en aangepaste openingstijden
- 5 december - Sinterklaasavond10.00 - 16.00 uur
- 24 december - Kerstavond10.00 - 16.00 uur
- 25 december - 1e Kerstdag10.00 - 16.00 uur
- 26 december - 2e Kerstdag10.00 - 17.00 uur
- 31 december - Oudjaarsavond10.00 - 16.00 uur