Nationaal Holocaustmuseum

Verdiep je in de geschiedenis van de Jodenvervolging
Scroll

Opent 11 maart 2024

In het Nationaal Holocaustmuseum staat de Jodenvervolging in Nederland centraal. Vóór de Tweede Wereldoorlog leefden Joden en niet-Joden hier met, naast en langs elkaar. Zij hadden dezelfde rechten. Tijdens de bezetting vermoordden de nazi’s in Europa ongeveer zes miljoen Joden. Dit staat bekend als de Holocaust of Sjoa. Van de Joodse bevolking in Nederland werd driekwart vermoord.

Ook het dagelijks leven van Joden voorafgaand aan de Tweede Wereldoorlog, de bevrijding zoals Joden die meemaakten en de omgang met de Holocaust in onze nationale herinneringscultuur komen in het museum aan bod. Het Nationaal Holocaustmuseum presenteert de geschiedenis zonder terughoudendheid en geeft de slachtoffers een herkenbaar gezicht.

De Plantage Middenlaan met links het Nationaal Holocaustmuseum en aan de overzijde de Hollandsche Schouwburg. © Stefan Müller Fotografie

De Plantage Middenlaan met links het Nationaal Holocaustmuseum en aan de overzijde de Hollandsche Schouwburg.

-

Stefan Müller Fotografie

Overlevenden brengen een eerste bezoek aan het Nationaal Holocaustmuseum dat 11 maart 2024 opent.

-

Raymond van Mil

Binnenkort te zien

Samen tonen de ongeveer 2.500 voorwerpen, herontdekte foto’s en films, geluidsopnamen, documenten en installaties in dit museum de geschiedenis van de Holocaust in Nederland en in de concentratie- en vernietigingskampen in bezet Europa. Het medaillon van een Joods meisje op de vlucht. De mantel waarin een als Sinterklaas verklede verzetsman illegale documenten rondbracht. Een broche die vlak bij de gaskamers van Sobibor werd opgegraven.

De objecten komen uit tientallen museumcollecties uit binnen- en buitenland. Ook toont het Nationaal Holocaustmuseum recent geschonken voorwerpen van overlevenden en nabestaanden die nog nooit eerder voor het publiek te zien waren.

Vergeet-me-nietjes

Een kartonnen lijstje met drie pasfoto’s van anonieme slachtoffers en de oproep “Vergeet ons niet!” diende als inspiratie voor ‘Vergeet-me-nietjes’: in negentien uniek vormgegeven vitrines, verdeeld over het museum, staat telkens één mensenleven centraal. Met een persoonlijk voorwerp, een portretfoto of -video, een korte tekst en audiofragment kleurt een Vergeet-me-nietje het leven van een Holocaustslachtoffer weer in.

Eén van de Vergeet-me-nietjes

-

Opera Amsterdam en Studio Louter

Misdadenbehang

De wanden van de tentoonstellingszalen zijn van plafond tot plint voorzien van teksten vol anti-Joodse maatregelen. De Duitse bezetter vaardigde deze vanaf mei 1940 uit om Joden te discrimineren, isoleren, beroven en deporteren. De maatregelen werden vaak vastgelegd als verordeningen, beschikkingen of instructies en hadden allemaal de kracht van wet. De bezetter verplichtte op deze manier dat Joden zich lieten registreren (1941) en de Jodenster moesten dragen (1942). Dit ‘misdadenbehang’ biedt een zo volledig mogelijk overzicht van alle anti-Joodse maatregelen in Nederland.

Impressie van de tentoonstelling

Zo gaat de tentoonstelling eruitzien

-

Opera Amsterdam

Bijzondere plek

Het Nationaal Holocaustmuseum opent in een historisch gebouw, de voormalige Hervormde Kweekschool. Tijdens de oorlog gebruikten de nazi's de naastgelegen Crèche als verzamel- en deportatieplaats voor Joodse kinderen. Directrice Henriëtte Pimentel hielp honderden van hen ontsnappen, ook via de Kweekschool.

Blijf op de hoogte

Volg de bouw van het Nationaal Holocaustmuseum, kijk mee achter de schermen en ontdek onze bijzondere collectie.