Nationaal Holocaustmuseum

Verdiep je in de geschiedenis van de Jodenvervolging
Scroll

Verdiep je in de geschiedenis van de Jodenvervolging

In het Nationaal Holocaustmuseum staat de Jodenvervolging in Nederland centraal. Vóór de Tweede Wereldoorlog leefden Joden en niet-Joden hier met, naast en langs elkaar. Zij hadden dezelfde rechten. Tijdens de bezetting vermoordden de nazi’s in Europa ongeveer zes miljoen Joden. Dit staat bekend als de Holocaust of Sjoa. Van de Joodse bevolking in Nederland werd driekwart vermoord.

Ook het dagelijks leven van Joden voorafgaand aan de Tweede Wereldoorlog, de bevrijding zoals Joden die meemaakten en de omgang met de Holocaust in onze nationale herinneringscultuur komen in het museum aan bod. Het Nationaal Holocaustmuseum presenteert de geschiedenis zonder terughoudendheid en geeft de slachtoffers een herkenbaar gezicht.

Tentoonstelling Nationaal Holocaustmuseum

-

Mike Bink

Tentoonstelling Nationaal Holocaustmuseum

-

Mike Bink

Bijzondere plek

Het Nationaal Holocaustmuseum opent in een historisch gebouw, de voormalige Hervormde Kweekschool. Tijdens de oorlog gebruikten de nazi's de naastgelegen Crèche als verzamel- en deportatieplaats voor Joodse kinderen. Directrice Henriëtte Pimentel hielp honderden van hen ontsnappen, ook via de Kweekschool.

Podcast

Luister naar de onvergetelijke verhalen van Rosa, Chaja, George, Klaartje, Siem en Leny. Aan de hand van zes persoonlijke voorwerpen en de verhalen die ze meedragen, neemt podcastmaker Reinjan Prakke je mee door de geschiedenis van de Holocaust in Nederland. De podcast ‘Vergeet me niet’ begint vlak voor de Tweede Wereldoorlog, vertelt over de systematische vervolging en moord tijdens de bezetting en werpt een nieuw licht op de periode na de bevrijding.

Meer informatie

Openingstijden

  • Openingstijden

    • Elke dag10.00 - 17.00 uur

Wil je een bezoek plannen?