Hollandsche Schouwburg

Herdenk op een historische plek
Scroll
Hollandsche Schouwburg

Theater, deportatieplaats, gedenkplaats

Voor de Tweede Wereldoorlog was de Hollandsche Schouwburg een theater, maar vanaf juli 1942 gebruikten de nazi's het als verzamelplaats voor de deportatie van Joden. Tienduizenden werden hier uren, dagen of weken opgesloten en vervolgens gedeporteerd naar concentratie- en vernietigingskampen. Nu is het voormalig theater een belangrijke gedenkplaats voor alle slachtoffers van de Holocaust.

Op dit moment is de Hollandsche Schouwburg gesloten. Het gebouw wordt gerenoveerd. In maart 2024 heropent de gedenkplaats, tegelijkertijd met het nieuwe Nationaal Holocaustmuseum aan de overkant van de straat.

Impressie van de voormalige theaterzaal in de Hollandsche Schouwburg

De voormalige theaterzaal is nu een gedenkplaats

-

Office Winhov en OPERA Amsterdam

Detail van het kunstwerk in de tuin achter de Hollandsche Schouwburg

-

Kunstwerk: Gabriel Lester, Illustratie: Julian Stips

Langskomen in een groep?

Ook groepen kunnen de Hollandsche Schouwburg bezoeken. Kom je langs in een groep van 10 personen of meer? Dan vragen we een bijdrage van €5,00 p.p. en om je bezoek vooraf te melden. Hierdoor kunnen wij ervoor zorgen dat het bezoek zo prettig mogelijk verloopt.

Blijf op de hoogte

Kijk mee achter de schermen bij de Hollandsche Schouwburg en het Nationaal Holocaustmuseum en ontdek de bijzondere verhalen achter onze collectie.