Veelgestelde vragen

Om je zo snel mogelijk te helpen hebben we de vragen die het meest gesteld worden alvast op een rij gezet.

Bereid je bezoek voor

Leuk dat je langskomt! Hier vind je onze openingstijden, activiteiten en alles wat je nodig hebt voor een fijn bezoek.

Het Joods Cultureel Kwartier bestaat uit vier locaties: het Joods Museum (met hierin het Joods Museum junior), de Portugese Synagoge, het Nationaal Holocaustmuseum en de Hollandsche Schouwburg.

Joods Museum + junior
Nieuwe Amstelstraat 1
1011 PL Amsterdam
Bekijk op Google Maps


Portugese Synagoge
Mr. Visserplein 3
1011 RD Amsterdam
Bekijk op Google Maps

Nationaal Holocaustmuseum
Plantage Middenlaan 27
1018 DB Amsterdam
Bekijk op Google Maps

Hollandsche Schouwburg
Plantage Middenlaan 24
1018 DE Amsterdam
Bekijk op Google Maps

Het Joods Cultureel Kwartier is (bijna) elke dag open van 10.00 - 17.00 uur. De Portugese Synagoge heeft afwijkende openingstijden.

Check altijd vooraf of de locatie waar je heen wilt open is.

Openingstijden Joods Museum + junior
Openingstijden Portugese Synagoge
Openingstijden Nationaal Holocaustmuseum

Openingstijden Hollandsche Schouwburg

Het Joods Cultureel Kwartier is gemakkelijk met tram of metro te bereiken.

Joods Museum + junior en Portugese Synagoge
Neem metro 51, 53 of 54 vanaf Centraal Station en stap uit bij halte Waterlooplein, uitgang Nieuwe Amstelstraat. Of neem tram 14 vanaf Centraal Station en stap uit bij halte Waterlooplein.

Nationaal Holocaustmuseum en Hollandsche Schouwburg
Neem metro 51, 53 of 54 vanaf Centraal Station en stap uit bij halte Waterlooplein. Of neem tram 14 vanaf Centraal Station en stap uit bij halte Artis.

Er zijn drie parkeergarages in de omgeving van het Joods Cultureel Kwartier: Markenhoven, ParkKing Waterlooplein en Stadhuis/Muziektheater.

Dat kan, leuk zelfs! We hebben diverse activiteiten voor groepen.

Met de klas naar het Joods Cultureel Kwartier? Bekijk ons schoolaanbod.

Ja. Het Joods Museum junior is zelfs speciaal voor kinderen (6+).

 • Het Joods Museum en de Portugese Synagoge zijn geschikt voor kinderen van 10 jaar en ouder.
 • Voor het Nationaal Holocaustmuseum en de Hollandsche Schouwburg adviseren we ook een minimale leeftijd van 10 jaar. Op die leeftijd kun je je inleven in een ander, begrijp je het verschil tussen toen en nu en kun je invulling geven aan de betekenis van herdenken en herinneren.

Bekijk onze tips voor een bezoek met kinderen.

Ja. Op alle locaties is een audiotour beschikbaar in het Nederlands, Engels. Daarnaast bieden we ook audiotours in het Frans, Duits, Hebreeuws, Spaans, Italiaans en Portugees aan in het Joods Museum en de Portugese Synagoge. Je kunt deze gratis ophalen bij de servicebalie van het gebouw waarin je je bevindt.

Nee. In alle locaties van het Joods Cultureel Kwartier kun je alleen met je pinpas en gangbare creditcards betalen.

Tickets

Alles wat je wilt weten over toegangsprijzen en het aanschaffen van entreetickets.

Een ticket voor het Joods Cultureel Kwartier kost € 30,00. Met één ticket kun je alle locaties van het Joods Cultureel Kwartier bezoeken.

Het is ook mogelijk een los ticket voor het Nationaal Holocaustmuseum te kopen. Dit kost € 20,00.

En je kan ook met een los ticket van € 20,00 het Joods Museum + junior en de Portugese Synagoge bezoeken.

Met je Museumkaart is de toegang gratis. Dat geldt ook voor andere kortingspassen. Kinderen en jongeren betalen minder.

Bekijk alle toegangsprijzen

Je kunt online tickets kopen of aan de kassa. Koop je je tickets online, dan bespaar je € 2,00.

In het Joods Cultureel Kwartier kun je alleen met je pinpas en gangbare creditcards betalen.

Koop direct een ticket

Ja, dat kan. Met een combi-ticket kan je al onze locaties, waaronder het Nationaal Holocaustmuseum, bezoeken zonder tijdslot.

Nee. Je hebt geen ticket nodig. Op vertoon van je Museumkaart krijg je aan de balie een gratis ticket. Dit geldt ook voor:

 • VriendenLoterij VIP-KAART
 • Stadspas
 • Vereniging Rembrandt
 • AICA kaart
 • I Amsterdam City Card
 • Amsterdam Pass
 • ICOM
 • Vrienden van het Joods Cultureel Kwartier.

Let op: door de drukte bij het Nationaal Holocaustmuseum is er een kans dat je geen ticket kan krijgen aan de kassa als de tijdsloten volgeboekt zijn. Het is handiger om van te voren je ticket online te kopen!

Ja. De Museumkaart is te koop bij de kassa's van het Joods Museum en de Portugese Synagoge. Je kunt je Museumkaart direct gebruiken.

Je ticket is een week lang geldig. Binnen die week kun je de locaties waarvoor je jouw ticket hebt gekocht 1x bezoeken. Dat hoeft niet op dezelfde dag.

Als data niet meer beschikbaar zijn, betekent dit dat ze zijn uitverkocht.

Ga je naar het Nationaal Holocaustmuseum dan kies je naast een datum ook een tijdslot. Achter de tijdslots staat hoeveel tickets er nog beschikbaar zijn. Is dit 0 dan zijn alle tickets voor dat tijdslot uitverkocht.

Nee. Het is niet mogelijk eerder of later dan je gereserveerde tijdslot te komen. Wel kun je binnen je gekozen uur arriveren.

Voorbeeld:
Je hebt een ticket voor 14.00 - 15.00 uur en arriveert om 14.15 uur. Geen probleem, je kunt gewoon het museum in.

Nog een voorbeeld:
Je hebt een ticket voor 14.00 - 15.00 uur, maar hebt onverwacht de ochtend vrij en wil graag om 11.00 uur het museum bezoeken. Dit is helaas niet mogelijk.

Zolang je binnenkomt binnen de door jou gekozen tijdslot, kun je gedurende onze openingstijden de tijd nemen zoals je zelf wilt.

Ja, je kunt het tijdslot van je ticket tot 24 uur van voor het geplande boek wijzigen. Dat kan in "manage my bookings" onderaan in de ticketmail.

Let op: je kan het alleen maar beschikbare tijdsloten uitkiezen.

Ja, je kunt je ticket tot 24 uur van voor het geplande boek annuleren. Dat kan in "manage my bookings" onderaan in de ticketmail.

Het aankoopbedrag wordt binnen een aantal werkdagen teruggestort.

Nee, je kunt alleen maar een volledige boeking annuleren. Je kan er voor kiezen om al jouw tickets te annuleren en opnieuw een aankoop te doen.

Je kunt je tickets tot 24 uur van voor het geplande boek annuleren. Dat kan in "manage my bookings" onderaan in de ticketmail.

Het aankoopbedrag wordt binnen een aantal werkdagen teruggestort.

Nee, dat hoeft niet. Je kunt je ticket ook vanaf je smartphone of tablet laten scannen.

Heb je online tickets besteld, maar zitten ze niet in je mailbox? Kijk of ze per ongeluk in je ongewenste mail zijn beland.

Controleer ook of de betaling is gelukt en daadwerkelijk afgeschreven is.

Blijven je tickets onvindbaar?

Neem contact met ons op.

In het Joods Cultureel Kwartier

Vier bijzondere locaties midden in de oude Joodse buurt. Hier vind je alle informatie die je nodig hebt.

Niet overal. In het Joods Museum + junior en het Nationaal Holocaustmuseum is het verplicht je jas en/of tas achter te laten in de garderobe of de kluisjes. Tasjes kleiner dan A5-formaat mogen mee naar binnen.

In de Portugese Synagoge en de Hollandsche Schouwburg is geen garderobe aanwezig. Je neemt je jas en/of tas gewoon mee naar binnen.

Ja. Fotograferen en filmen voor persoonlijk gebruik mag, tenzij het anders staat aangegeven. Gebruik alleen geen flits, statief of selfiestick. Leuk als je foto's met ons deelt op social media!

Wil je filmen of fotograferen voor professioneel of commercieel gebruik?

Lees onze voorwaarden en doe een aanvraag.

In het museumcafé van het Joods Museum. Hier eet je echte Joodse gerechten. Alles is koosjer en melkkost of parve. Het museumcafé is elke dag open van 10.00 - 17.00 uur. Eten of drinken in de museumzalen is niet toegestaan.

Ja. Al onze locaties bevinden zich op loopafstand van elkaar. Mocht je vier bezoeken op een dag wat veel van het goede vinden, dan kun je dit ook spreiden. Je ticket blijft een week lang geldig.

In het Nationaal Holocaustmuseum worden beelden getoond van slachtoffers die zijn vernederd, misbruikt of gedood. Deze beelden zijn onderdeel van de geschiedenis die we laten zien.

We gebruiken expliciete beelden nooit willekeurig en alleen wanneer het nodig is om het volledige verhaal te kunnen vertellen.

Toegankelijk voor iedereen

Maak je gebruik van een rolstoel of heb je een zintuigelijke beperking? We doen er alles aan om je bezoek zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Ja. Alle locaties hebben een lift en er zijn overal aangepaste toiletten aanwezig. De doorgangen in alle locaties zijn minimaal 80 cm breed en hebben geen drempels.

Het Joods Museum heeft een rolstoelingang aan Nieuwe Amstelstraat 3-5.

Ja. In het Joods Museum en het Nationaal Holocaustmuseum kun je een rolstoel lenen. Het is raadzaam deze van tevoren te reserveren.

Reserveer een rolstoel.

Ja. Je begeleider krijgt van ons een gratis toegangsbewijs. Reserveer deze minimaal 5 werkdagen voor je bezoek. Wil je online tickets kopen? Kies voor je begeleider de optie 'ander geldig ticket'.

Reserveer een toegangsbewijs.

Ja. In het Joods Museum en Joods Museum junior organiseren we rondleidingen gericht op mensen met een visuele beperking. In het Joods Museum junior kun je alle objecten aanraken. Daarnaast zijn op alle locaties gratis audiotours te vinden.

Reserveer een rondleiding.

Ja. We hebben rondleidingen in Nederlandse Gebarentaal. Daarnaast zijn alle locaties voorzien van teksten die je extra informatie geven over waar je naar kijkt.

Reserveer een rondleiding in gebarentaal.

Ja. Hulphonden zijn toegestaan. Overige huisdieren niet.
Een hulphond herkennen wij aan een tuigje/hesje of als de eigenaar in het bezit is van een pasje.

Heb je last van duizeligheid, chronische pijn, dementie of een andere niet zichtbare beperking? Geef dit aan bij de kassa. Je krijgt dan een Hidden Disabilities Sunflower: een button of een keycord. Op deze discrete manier weten wij dat je misschien wat extra steun, hulp of tijd nodig hebt.

Schoolbezoek

Van kleuterklas tot HBO, scholen zijn van harte welkom in het Joods Cultureel Kwartier.

Ja. We hebben rondleidingen voor alle leeftijden en niveaus. Over cultuur en geloof, maar ook over de Holocaust en herdenken.

Bekijk onze rondleidingen.

Nee. We hebben programma's voor iedereen en stemmen de inhoud af op je kennis.

In het Joods Cultureel Kwartier maak je kennis met de geschiedenis, cultuur en religie van Joden in Nederland. We hebben onderwijsprogramma's over cultuur en geloof, maar ook over de holocaust en herdenken.

Bekijk onze onderwijsprogramma's.

Ja. Geef in je reservering aan met hoeveel klassen je komt, dan helpen wij je dit soepel te laten verlopen.

Ja. Maak alleen altijd een groepsreservering. Hier zijn geen extra kosten aan verbonden. Zo zorgen we ervoor dat er genoeg ruimte voor jullie is.

Maak een groepsreservering.

Al onze onderwijsprogramma's zijn ook geschikt voor speciaal onderwijs. Geef in je reservering aan dat je met (een) speciaal onderwijsgroep(en) komt, dan houden wij rekening met je wensen.

Bekijk onze onderwijsprogramma's.

Om je hierbij te helpen hebben we I ASK ontwikkeld, een methode voor docenten en museummedewerkers. De methode helpt je een open gesprek te creëren waarin het onderzoeken van je eigen denkbeelden en die van anderen centraal staat.

Lees alles over I ASK.

We zijn gespecialiseerd in Holocausteducatie en onderwijs over moeilijke onderwerpen. We hebben methodes ontwikkeld voor het praten over antisemitisme, discriminatie en ongelijkheid.

Bekijk onze training.

Ja. We hebben verschillende programma's voor docenten en PABO-studenten. Over lesgeven over Jodendom, antisemitisme, vooroordelen en Holocausteducatie, bijvoorbeeld.

Bekijk onze docentenprogramma's.

Nationaal Holocaustmuseum

In het Nationaal Holocaustmuseum wordt de geschiedenis van de Jodenvervolging in Nederland verteld.

We adviseren een minimale leeftijd van 10 jaar. Op die leeftijd kun je je inleven in een ander, begrijp je het verschil tussen toen en nu en kun je invulling geven aan de betekenis van herdenken en herinneren.

Ja. Er worden beelden getoond van holocaustslachtoffers die zijn vernederd, misbruikt of gedood. Deze beelden zijn onderdeel van de geschiedenis die we laten zien.

We gebruiken expliciete beelden nooit willekeurig en alleen wanneer het nodig is om het volledige verhaal te kunnen vertellen.

Zo zorgen we ervoor dat je de ruimte hebt tijdens je museumbezoek. Met tijdslots spreiden we de bezoekersstroom optimaal over het museum.

Ja. We bieden losse tickets voor het Nationaal Holocaustmuseum aan. Deze kosten € 20,00 per stuk.

Koop direct een ticket.

Portugese Synagoge

De Portugese Synagoge is nog altijd in gebruik als gebedshuis. Buiten de diensten om kan iedereen de synagoge bezoeken.

Van zondag t/m vrijdag van 10.00 - 17.00 uur, met uitzondering van feestdagen en herdenkingen. Op sjabbat (zaterdag) is de synagoge dicht. Check altijd vooraf de openingstijden.

Bekijk direct de openingstijden

Zeker. De Portugese Synagoge is open voor iedereen.

Iedereen die zich als man identificeert moet in de synagoge een keppel of een andere vorm van hoofdbedekking dragen (een pet mag bijvoorbeeld ook). Keppels zijn te leen bij de ingang. Iedereen die zich als vrouw identificeert mag dit ook, maar het is niet verplicht.

Ets Haim is alleen door middel van een rondleiding te bezoeken.

Bekijk wanneer er rondleidingen zijn.

Wil je er onderzoek doen?

Bekijk de mogelijkheden

Ja, maar alleen als je halagisch Joods bent. Je hebt hiervoor toestemming nodig van het rabinaat van de Portugese Israëlitische gemeente. Neem contact met hen op via info@esnoga.nl.

Collectie & onderzoek

Iedereen kan gebruik van maken van onze collectie. Of je nu wetenschappelijk onderzoek doet, een spreekbeurt voorbereidt of meer over je familie wilt weten.

Een groot gedeelte van de collectie is digitaal te doorzoeken.

In onze kenniscentra in het Joods Museum en het Nationaal Holocaustmuseum kun je daarnaast boeken, archiefmateriaal en foto's inzien.

Zoek in de collectie.

Leuk dat je je spreekbeurt doet over iets dat met Jodendom te maken heeft. We hebben hier ontzettend veel informatie over.

Onder verhalen en verdieping vind je waarschijnlijk alle informatie die je nodig hebt.

Ben je naar iets anders op zoek? Je bent altijd van harte welkom in ons kenniscentrum.

Bezoek het kenniscentrum.

Om dit te achterhalen kun je altijd je naam invoeren in onze database, maar let op: wij hebben geen bevolkingsregisters. In onze onderzoeksgids vind je tips om een eventuele Joodse achtergrond te onderzoeken.

Bekijk onze onderzoeksgids.

Dit is lastig te onderzoeken, maar we helpen je graag.

Bekijk onze onderzoeksgids.

In onze collectie vind je verschillende getuigenverslagen. In de onderzoeksgids leggen we uit waar je ze vindt.

Bekijk de onderzoeksgids.

Ben je een museum of andere culturele instelling, dan kun je bruiklenen uit onze collectie aanvragen. Ben je een (wetenschappelijk) onderzoeker, dan kun je fotoreproducties en scans opvragen.

Lees alles over lenen en opvragen.

Dat kan. Onze collectie groeit jaarlijks met enkele honderden voorwerpen, vooral dankzij particuliere schenkingen.

Bekijk de procedure.

Monumenten

Wij beheren het Joods Monument, online monument voor slachtoffers van de Holocaust.

Nee. Je kunt hiervoor terecht bij de stolperstein-stichting.

Stolpersteine (struikelstenen) zijn messing steentjes waarmee slachtoffers van de Holocaust herdacht worden. Op de stenen staat de naam, geboortedatum, deportatiedatum, plaats en datum van het overlijden gegraveerd. Ze worden meestal in de stoep voor de laatste zelfgekozen woning geplaatst.

Stolpersteine worden sinds 1992 door de Duitse kunstenaar Gunter Demnig gemaakt. Inmiddels liggen de stenen verspreid over heel Europa.

Iedereen kan een stolperstein aanvragen. Dat doe je bij de stolperstein-stichting van je woonplaats.

Bekijk de contactgegevens.

Ja. Het Joods Monument - een online monument voor de meer dan 104.000 mensen die in Nederland als Joden werden vervolgd en de Holocaust niet overleefden - is onderdeel van het Joods Cultureel Kwartier.

Neem contact op met de redactie.

Jawel, maar niet aan ons. Het Holocaust Namenmonument in Amsterdam wordt beheerd door het Nederlands Auschwitz Comité.

Neem contact op.

Open Joodse Huizen

Elk jaar organiseren we rond 4 mei herdenkingsbijeenkomsten in huizen (en andere locaties) waar Joden hebben gewoond en gewerkt.

Open Joodse Huizen is een jaarlijks programma van intieme herdenkingsbijeenkomsten in huizen, winkels, scholen en andere locaties waar Joden hebben gewoond en gewerkt.

De huidige bewoners halen herinneringen aan deze mensen op. Dat doen ze op hun eigen manier: aan de hand van foto’s, film, dagboekfragmenten en muziek. Joods leven voor, tijdens en vlak na de oorlog in deze huizen staat centraal.

Iedereen is welkom om deze bijeenkomsten mee te maken.

Lees alles over Open Joodse Huizen.

Open Joodse Huizen vindt elk jaar rond 4 mei plaats.

Bekijk wanneer de editie van dit jaar plaatsvindt.

Open Joodse Huizen vindt in verschillende locaties in heel Nederland plaats.

Bekijk het overzicht.

Iedere bijeenkomst start met het noemen van de namen van de mensen die op het adres worden herdacht. De huidige bewoner, een nazaat of specialist vertelt in 15 à 20 minuten hun levensverhaal. Soms voorzien van foto's, soms van muziek.

Vertellers zijn vrij hun eigen bijeenkomst in te richten, maar in elke bijeenkomst staan persoonlijke herinneringen centraal.

Niet alleen het oorlogsverhaal, maar ook het voor- en naoorlogse leven komt aan bod. Na afloop kun je vragen stellen.

Een bijeenkomst duurt hooguit 45 minuten, zodat je op tijd bij het volgende adres kunt zijn.

In het Nationaal Holocaustmuseum staat de Jodenvervolging in Nederland centraal. Slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog krijgen hier een herkenbaar gezicht. Datzelfde gebeurt tijdens Open Joodse Huizen, maar dan in de woonkamer van een huis in de buurt.

Ook bezoekers die denken mijlenver weg te staan van de geschiedenis van de Holocaust worden geraakt door de nabijheid van de persoonlijke verhalen. Open Joodse Huizen legt een verbinding tussen de Tweede Wereldoorlog en het leven van vandaag.

Lees alles over Open Joodse Huizen.

Gaat er achter jouw huis/winkel/café een bijzonder verhaal schuil? Meld je locatie dan aan voor Open Joodse Huizen 2025. De organisatie in jouw woonplaats neemt dan contact met je op.

Doet jouw woonplaats nog niet mee aan Open Joodse Huizen, maar zou je daar graag verandering in brengen? Dan kun je samen met andere bijzondere locaties in jouw woonplaats een werkgroep opzetten. Stuur ons ook in dat geval een e-mail, we helpen je graag met het opzetten van de organisatie.

Hoe je weet of jouw woonplaats deelneemt aan Open Joodse Huizen?

 • Staat je woonplaats op deze website, dan doen jullie mee. Er bestaat al een lokale organisatie die het programma coördineert.
 • Staat je woonplaats niet op deze website, dan doen jullie nog niet mee. Je kunt daar verandering in brengen door zelf een werkgroep op te zetten.

Meld je locatie aan per mail.