Schenken van objecten

De collectie van het Joods Cultureel Kwartier weerspiegelt vier eeuwen Joodse cultuur en geschiedenis in Nederland.

Onze collectie

We beheren een omvangrijke collectie beeldende kunst, historische voorwerpen, documenten foto's, boeken en films met betrekking tot de geschiedenis, religie, kunst en cultuur van Joden in Nederland.

Jaarlijks groeit deze verzameling met enkele honderden voorwerpen, vooral dankzij particuliere schenkingen.

Hoe werkt het?

We hanteren een procedure voor het opnemen van objecten. Zo kunnen we weloverwogen besluiten of iets wel of niet in onze collectie past. We kunnen niet alles opnemen dat wordt aangeboden.

We maken de collectie op verschillende manier zichtbaar, zowel bij onze locaties als online. We behouden ons het recht om te bepalen of en wanneer geschonken objecten getoond worden in een tentoonstelling en zullen hier geen toezeggingen over doen.

De volgende objecten komen in aanmerking:

(Kunst-)voorwerpen, documenten, foto’s, publicaties en beeld- en geluidsopnamen die verband houden met de religieuze, culturele, sociale en economische geschiedenis van Joden in Nederland en de met Nederland verbonden gebieden.

(Kunst-)voorwerpen met een Joods (aan Nederland gerelateerd) thema, vervaardigd door Joden in Nederland en - bij uitzondering - daarbuiten.

(Kunst-)voorwerpen met een Nederlands-Joods thema, vervaardigd door niet-Joodse Nederlanders.

(Kunst-)voorwerpen, documenten, foto’s, publicaties, beeld- en geluidsopnamen die betrekking hebben op antisemitisme in Nederland; de vervolging van Joden in Nederland en de met Nederland verbonden gebieden.

Objecten die de herinnering aan één of meer van de slachtoffers van de Holocaust, die een band met Nederland hadden, mogelijk maken.

Je schenking is aftrekbaar

Schenkingen zijn onder bepaalde omstandigheden aftrekbaar voor de belasting. Hier zijn voorwaarden aan verbonden. Stuur ons een e-mail voor meer informatie over de mogelijkheden.

Hoe schenk je een object?

Heb je een object dat binnen onze collectie past en je graag zou willen aanbieden? Mail ons een korte beschrijving, voorzien van een aantal foto’s.

Meer informatie

Lisa de Goffau

Objectschenkingen