Bezoek met school

Van kleuterklas tot HBO, in het Joods Cultureel Kwartier ontdek je alles wat je altijd al wilde weten over het Jodendom.

  • Authentieke locaties

  • Aansluitend bij de kerndoelen

  • Met meerdere klassen tegelijk

Verken verschillende thema's

Maak kennis met de geschiedenis, cultuur en religie van Joden in Nederland. In vier historische gebouwen midden in de oude Jodenbuurt leer je van en met elkaar.

We hebben educatieve programma's over cultuur en geloof, maar ook over de Holocaust en herdenken. Onze vakkundige museumdocenten delen niet alleen kennis, maar gaan samen met leerlingen op zoek naar overeenkomsten en verschillen tussen het Jodendom en hun eigen achtergrond.

Open je wereld

Onze onderwijsprogramma's dagen uit je open te stellen voor wat nieuw of onbekend is. Dat is best moeilijk, zeker wanneer iets in strijd met je opvattingen is. 

Daarom ontwikkelden we I ASK, een methode waarbij vragen stellen en het onderzoeken van je eigen denkbeelden centraal staat. 

I ASK vormt de basis voor al onze onderwijsprogramma’s. Met hulp van onze museumdocenten leren leerlingen hun eigen mening te nuanceren. Zo ontstaat er ruimte voor andere zienswijzen.

Lees meer over I ASK

Handig om te weten

Komen jullie langs met de klas? Alvast wat praktische informatie om jullie bezoek zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Het is mogelijk om het Joods Cultureel Kwartier met meerdere klassen tegelijk te bezoeken. Geef in je reservering aan met hoeveel klassen je komt, dan helpen wij je een programma samen te stellen waarbij je niet op elkaar hoeft te wachten.

In het Joods Museum + junior, het Nationaal Holocaustmuseum en de Portugese Synagoge is het verplicht je jas en/of tas achter te laten in de garderobe of de kluisjes. Tasjes kleiner dan A5-formaat mogen mee naar binnen.

In de Hollandsche Schouwburg is geen garderobe aanwezig. Je neemt je jas en/of tas gewoon mee naar binnen.

Leerlingen die zich als jongen identificeren moeten in de synagoge een keppel of een andere vorm van hoofdbedekking dragen (een pet mag bijvoorbeeld ook). Keppels zijn te leen bij de ingang. Leerlingen die zich als meisje identificeren mogen dit ook, maar het is niet verplicht.

Al onze onderwijsprogramma's zijn ook geschikt voor speciaal onderwijs. Geef in je reservering aan dat je met (een) speciaal onderwijsgroep(en) komt, dan houden wij rekening met je wensen.

Amsterdamse basisscholen en vso-scholen kunnen gratis gebruik maken van bus- en bootvervoer door De Cultuurbus. De Cultuurbus brengt je klas niet alleen gratis naar het Joods Cultureel Kwartier, maar naar alle culturele instellingen in Amsterdam.