MBO

In het Joods Cultureel Kwartier maak je op een interactieve manier kennis met de Joodse cultuur.

Is een bar mitswa een Joods café?

Welke ideeën bestaan er over Joden en waar komen die eigenlijk vandaan? In onze programma's onderzoeken studenten niet alleen hun eigen aannames, maar ook de relatie tussen maatschappelijke ontwikkelingen van vroeger en nu.

Belangrijke levensvragen over vrijheid, discriminatie en gelijke kansen komen aan bod. Onze programma's geven inzicht in andere culturen en sluiten aan op het vak burgerschap.

Bereid je bezoek voor

Hier vind je alle informatie die je nodig hebt voor een succesvol schoolbezoek.

Het Joods Cultureel Kwartier is gemakkelijk met tram of metro te bereiken. Neem metro 51, 53 of 54 vanaf Centraal Station en stap uit bij halte Waterlooplein, uitgang Nieuwe Amstelstraat. Of neem tram 14 vanaf Centraal Station en stap uit bij halte Waterlooplein.

In het Joods Museum + junior en het Nationaal Holocaustmuseum is het verplicht je jas en/of tas achter te laten in de garderobe of de kluisjes. Tasjes kleiner dan A5-formaat mogen mee naar binnen.

In de Portugese Synagoge en de Hollandsche Schouwburg is geen garderobe aanwezig. Je neemt je jas en/of tas gewoon mee naar binnen.

Studenten die zich als man identificeren moeten in de synagoge een keppel of een andere vorm van hoofdbedekking dragen (een pet mag bijvoorbeeld ook). Keppels zijn te leen bij de ingang. Studenten die zich als vrouw identificeren mogen dit ook, maar het is niet verplicht.