Portugese Synagoge

Stap eeuwen terug in de tijd
Scroll

Iedereen is welkom

In het hart van de oude Joodse buurt staat de Portugese Synagoge. In de 17e eeuw was dit de grootste synagoge ter wereld. Nog steeds komen Joden hier samen om te bidden, maar buiten de diensten om kun je dit imposante gebouw bezoeken.

Iedereen is welkom. Ook als je niet Joods bent. Een bezoek aan de Portugese Synagoge is een indrukwekkende ervaring. Alles is namelijk nog precies zoals het in de 17e eeuw was. Zo wordt de synagoge niet door lampen, maar door honderden kaarsen verlicht.

Dit mag je niet missen

De Portugese Synagoge heeft een opvallende hechal, een imposante, houten kast waarin de Torarollen worden bewaard. De hechal staat tegen de muur die de richting van de tempel in Jeruzalem aanwijst. Dat is in elke synagoge zo.

In 2022 werd een bijzondere ontdekking gedaan. Tijdens de renovatie kwam een verborgen ruimte onderin de hechal tevoorschijn. Hierin bleken originele, linnen behangrollen uit 1740-1760 met prachtige prints te liggen. Dit behang is in de schatkamers van de synagoge te zien.

Verborgen schatkamers

Onder de 'snoge' - zoals de synagoge liefkozend genoemd wordt - bevinden zich de schatkamers. Ruimtes vol boeken en zilver. Als er een dienst in de synagoge is, worden hier de bekers, kandelaars en jad uit opgehaald. Als er geen dienst is kun je de schatkamers bezoeken. Je weet niet wat je ziet.

Meer ontdekken? Kies een route

Openingstijden

Op Joodse feest- en herdenkdagen is de Portugese Synagoge in gebruik als gebedshuis. De openingstijden variëren hierdoor.

 • Openingstijden

  Feestdagen en aangepaste openingstijden

  • Zondag tot en met vrijdag10.00 - 17.00 uur
  • ZaterdagGesloten
  • 12 juni - Eerste Sjavoe'otGesloten
  • 13 juni - Tweede Sjavoe'otGesloten

Wil je een bezoek plannen?