Wandeling Namenmonument
MBO
Duur: 1 uur
Nationaal Holocaust Namenmonument
Weesperstraat, 1018 DN Amsterdam
Herdenken van de Jodenvervolging
Ruim 102.000 namen staan op het Nationaal Holocaust Namenmonument. Het zijn de namen van Joden, Roma en Sinti die vanuit Nederland zijn vervolgd en gedeporteerd. Wie waren deze mensen? Hoe zagen hun levens eruit voor de oorlog? En wat is er met hen gebeurd?
Tijdens deze wandeling bezoek je ook andere plekken in de oude Joodse buurt die iets vertellen over de Jodenvervolging. Je loopt bijvoorbeeld langs het Auschwitzmonument of de struikelstenen. Onderweg leer je over het Joodse leven van voor de oorlog, over de Holocaust en praten we samen over de betekenis van herdenken.
Voor wie?
Voor: MBO
Duur: 1 uur
Groepsgrootte: Maximaal 15 studenten per groep
Kosten: € 100,- per groep
Wat leer je?
Dit programma sluit aan bij burgerschap. De inhoud wordt aangepast aan het niveau van de studenten.
- Je leert over de Jodenvervolging in Nederland.
- Je ontdekt de geschiedenis van bekende en minder bekende monumenten in de oude Joodse buurt.
- Je denkt samen na over de betekenis van herdenken.
Wat gaan jullie doen?
Samen met een rondleider maak je een wandeling langs plekken en monumenten die te maken hebben met herdenken. De route verschilt per keer, afhankelijk van de groep en de afgesproken tijd. Je bezoekt in ieder geval het Holocaust Namenmonument.
De interactieve wandeling duurt standaard 1 uur. Hieronder zie je een voorbeeldroute. Je kunt kiezen voor een langere wandeling, waarbij je extra monumenten bezoekt.
Ontvangst voor het Joods Museum
5 minBezoek aan de Dokwerker
10 minStruikelstenen bekijken
10 minBezoek aan het Auschwitzmonument
10 min
Bezoek aan het Namenmonument
20 minAfrondend gesprek
5 minIets voor jouw klas?
Veelgestelde vragen
Om je zo snel mogelijk op weg te helpen, hebben we de meest gestelde vragen vast op een rij gezet.
- De student uit verbaal en non-verbaal gevoelens (kerndoel 1, gevoelens, besef van jezelf).
- De student is zich bewust van overeenkomsten en verschillen met anderen (kerndoel 15, beeld van mezelf, besef van jezelf).
- De student gaat respectvol om met mensen die anders zijn (kerndoel 17, beeld van mezelf, besef van jezelf).
- De student leert van feedback (kerndoel 18, beeld van mezelf, besef van jezelf).
- De student legt eigen complexe gevoelens uit aan anderen (kerndoel 20, gevoelens hanteren, zelfmanagement).
- De student heeft inzicht in de complexe interactie tussen gebeurtenissen en eigen gevoelens en gedrag en dat van de ander in verschillende situaties (kerndoel 21, gevoelens hanteren, zelfmanagement).
- De student gebruikt hetgeen hij doorziet om de eigen gevoelens te reguleren en op een respectvolle manier proactief te handelen of constructief te reageren, gericht op korte- en lange termijn-doelen van zichzelf en de ander (kerndoel 22, gevoelens hanteren, zelfmanagement).
- De student kijkt terug op gebeurtenissen, gevoelens en gedrag van zichzelf en anderen om ervan te leren (kerndoel 24, gevoelens hanteren, zelfmanagement).
- De student herkent verschillen en overeenkomsten tussen mensen. De student accepteert de verschillen, in plaats van ze af te keuren (kerndoel 43, individu en groep, besef van de ander).
- De student herkent dat mensen deel uitmaken van verschillende (culturele) groepen (kerndoel 44, individu en groep, besef van de ander).
- De student begrijpt dat mensen in een groep van elkaar afhankelijk zijn, elkaar nodig hebben en elkaar beïnvloeden (kerndoel 45, individu en groep, besef van de ander).
- De student is zich bewust van mogelijke vooroordelen bij zichzelf en maakt geen verschil tussen mensen op basis van geslacht, huidskleur etc. (kerndoel 46, individu en groep, besef van de ander).
- De student accepteert dat etnische, culturele en sociale normen en waarden van anderen anders kunnen zijn dan de eigen normen en waarden. De student legt verbanden tussen deze normen en waarden van groepen en individuen (kerndoel 47, individu en groep, besef van de ander).
Ja. Je kunt dit programma met maximaal 4 klassen tegelijk doen. Geef in je reservering aan met hoeveel klassen je komt, dan maken we een goede planning voor je.
Hoewel de Holocaust uniek was in tijd en plaats, roept deze menselijke gebeurtenis uitdagende vragen op over individuele en collectieve verantwoordelijkheid.
In onze Holocausteducatie-training leer je waarom lesgeven over de Holocaust belangrijk is en krijg je handvatten aangereikt voor het vormgeven van je lessen.
Nee. Een bezoek aan het Joods Museum of de Portugese Synagoge is wel een mooie aanvulling op dit programma.
Geef in je reservering aan dat je dit graag zou willen, dan maken we een handige planning voor je. Houd er rekening mee dat de prijs voor museumbezoek nog niet in dit programma is opgenomen.
Voorbereiden is niet verplicht. Een tip: bekijk van tevoren met de klas de video Wat is Joods? (7.30 minuten). In deze korte video vertellen Joodse jongeren wat het betekent om Joods te zijn.
Handig om te weten
Ben je overtuigd? Alvast wat praktische informatie om jullie bezoek zo soepel mogelijk te laten verlopen.
Je kunt dit programma op drie manieren betalen:
- Bij aankomst in het museum aan de kassa (pin of creditcard).
- Via een factuur.
- Via de CJP Cultuurkaart.
Geef in je reservering aan welke betaalmethode je voorkeur heeft.