Basisonderwijs

In het Joods Cultureel Kwartier maken leerlingen spelenderwijs kennis met de Joodse cultuur.

Leren door het zelf te doen

Ontdek wat het betekent om Joods te zijn. In het Joods Museum junior museum, dat ingericht is als het huis van een Joodse familie, maken leerlingen kennis met typisch Joodse gebruiken.

Zo bakken ze iets lekkers in een koosjere keuken en leren ze Hebreeuws schrijven. Onze museumdocenten spelen in op de belevingswereld van leerlingen en dagen hen uit zich open te stellen voor wat anders is.

Bereid je bezoek voor

Komen jullie langs met de klas? Alvast wat praktische informatie om jullie bezoek zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Het is mogelijk om het Joods Cultureel Kwartier met meerdere klassen tegelijk te bezoeken. Geef in je reservering aan met hoeveel klassen je komt, dan helpen wij je een programma samen te stellen waarbij je niet op elkaar hoeft te wachten.

In het Joods Museum + junior en het Nationaal Holocaustmuseum is het verplicht je jas en/of tas achter te laten in de garderobe of de kluisjes. Tasjes kleiner dan A5-formaat mogen mee naar binnen.

In de Portugese Synagoge en de Hollandsche Schouwburg is geen garderobe aanwezig. Je neemt je jas en/of tas gewoon mee naar binnen.

Leerlingen die zich als jongen identificeren moeten in de synagoge een keppel of een andere vorm van hoofdbedekking dragen (een pet mag bijvoorbeeld ook). Keppels zijn te leen bij de ingang. Leerlingen die zich als meisje identificeren mogen dit ook, maar het is niet verplicht.

Al onze onderwijsprogramma's zijn ook geschikt voor speciaal onderwijs. Geef in je reservering aan dat je met (een) speciaal onderwijsgroep(en) komt, dan houden wij rekening met je wensen.

Amsterdamse basisscholen en vso-scholen kunnen gratis gebruik maken van bus- en bootvervoer door De Cultuurbus. De Cultuurbus brengt je klas niet alleen gratis naar het Joods Cultureel Kwartier, maar naar alle culturele instellingen in Amsterdam.