Gebedshuizentour

Onderwijsprogramma

Binnenkijken bij geloven

Hoe ziet een synagoge er van binnen uit? Wat gebeurt er in een moskee? En welke symbolen kom je tegen in een kerk? Om dat te ontdekken, bezoek je ze alle drie. In de Portugese Synagoge, de Fatih Moskee en Ons’ Lieve Heer op Solder ga je op zoek naar de overeenkomsten en verschillen tussen jodendom, christendom en islam.

Je ontmoet vertegenwoordigers van de verschillende geloven, die je alles mag vragen. Wat is het verschil tussen de Bijbel en de Tora? En waarom zijn er verschillende jaartellingen?

Voor wie?

Voor: Groep 6 t/m 8
Duur
: 3 uur
Groepsgrootte
: Maximaal 30 leerlingen
Kosten
: € 350,00 per groep exclusief entree

Je reserveert dit programma via e-mail bij Ons’ Lieve Heer op Solder.

Wat leer je?

In deze rondleiding bezoek je drie verschillende gebedshuizen in het centrum van Amsterdam. De rondleiding sluit aan bij burgerschapsonderwijs, geschiedenis en levensbeschouwing.

  • Je ontdekt de verschillen en overeenkomsten tussen jodendom, christendom en islam.
  • Je ervaart hoe het is om in een religieuze ruimte van een andere cultuur te zijn.
  • Je staat stil bij waar je zelf in gelooft.

Wat gaan jullie doen?

Jullie bezoeken al wandelend drie verschillende gebedshuizen in het centrum van Amsterdam. De startlocatie varieert.

Ontdek hoe het er in een synagoge aan toegaat

30 min

Wandelen

Bekijk een kerk vanbinnen

30 min

Korte pauze

15 min

Wandelen

Ontdek wat er in een moskee gebeurt

30 min

Iets voor jouw klas?

Veelgestelde vragen

Om je zo snel mogelijk op weg te helpen, hebben we de meest gestelde vragen alvast op een rij gezet.

  • De leerlingen leren informatie te verwerven uit gesproken taal. Ze leren die informatie mondeling gestructureerd weer te geven (kerndoel 1, Nederlands).
  • De leerlingen leren zich naar vorm en inhoud uit te drukken bij het geven en vragen van informatie, het uitbrengen van verslag, het geven van uitleg, het instrueren en bij het discussiëren (kerndoel 2, Nederlands).
  • De leerlingen leren zich te gedragen vanuit respect voor algemeen aanvaarde waarden en normen (kerndoel 37, oriëntatie op jezelf en de wereld).
  • De leerlingen leren hoofdzaken over geestelijke stromingen die in de Nederlandse samenleving een belangrijke rol spelen. Ze leren respectvol om te gaan met diversiteit binnen de samenleving (kerndoel 38, oriëntatie op jezelf en de wereld).
  • De leerlingen leren gebruik te maken van eenvoudige historische bronnen, zoals aanwezig in ons cultureel erfgoed, en ze leren aanduidingen van tijd en tijdsindeling te hanteren (kerndoel 51, oriëntatie op jezelf en de wereld).
  • De leerlingen verwerven enige kennis over en krijgen waardering voor aspecten van cultureel erfgoed (kerndoel 56, kunstzinnige oriëntatie).

Deze rondleiding is geschikt voor de bovenbouw (groep 6 t/m 8) van het basisonderwijs. Daarnaast is deze rondleiding ook interessant voor de onderbouw van het voortgezet onderwijs.

Reserveer deze rondleiding voor voortgezet onderwijs.

Ja. We plannen dan meerdere tours in die rouleren over de verschillende gebedshuizen. Geef in je reservering aan met hoeveel klassen je wilt komen en we zorgen voor een goede planning.

De startlocatie varieert. Je kunt de wandeling bij de Fatih Moskee of bij de Portugese Synagoge beginnen. Dit plannen we in overleg.

Van de Portugese Synagoge naar Ons’ Lieve Heer op Solder is een wandeling van ongeveer 35 minuten. Van Ons’ Lieve Heer op Solder naar de Fatih Moskee wandel je in ongeveer 20 minuten.

Handig om te weten

Ben je overtuigd? Alvast wat praktische informatie om jullie rondleiding zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Om van de Portugese Synagoge naar Ons’ Lieve Heer op Solder en de Fatih Moskee te komen, wandel je een flink stuk door het centrum van Amsterdam. Draag fijne schoenen, zodat je geen last van je voeten krijgt.

Leerlingen die zich als jongen identificeren moeten in de synagoge een keppel of een andere vorm van hoofdbedekking dragen (een pet mag bijvoorbeeld ook). Keppels zijn te leen bij de ingang. Leerlingen die zich als meisje identificeren mogen dit ook, maar het is niet verplicht.

In Ons’ Lieve Heer op Solder en de Fatih Moskee mogen tassen niet mee naar binnen. Je laat ze achter in de garderobe of de kluisjes. Je jas kun je aanhouden of ook in de kluisjes stoppen. De Portugese Synagoge heeft geen garderobe. Hier neem je je jas en tas gewoon mee naar binnen.

In de winter kun je in de synagoge het beste je jas aanhouden. Het is er dan erg koud, het gebouw heeft geen verwarming.

Van zondag 10 maart t/m dinsdag 9 april 2024 is een bezoek aan de moskee niet mogelijk. Je kunt tijdens de ramadan wel een verkorte tour volgen, waarbij je alleen de Portugese Synagoge en Ons’ Lieve Heer op Solder bezoekt.

Meer informatie

Ons’ Lieve Heer op Solder

Afdeling educatie

020 624 66 04