I ASK

Hoe ga je om met vooroordelen? Hoe stimuleer je een bredere kijk op de wereld? I ASK creëert openheid voor het onbekende.

Open je wereld

Een museum is bij uitstek de plek om open met elkaar in gesprek te gaan, je eigen vooroordelen te onderzoeken en samen ingewikkelde thema’s te verkennen. Zo ontstaat wederzijds begrip. 

Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan.

Daarom hebben we I ASK in samenwerking met TACTadviseurs ontwikkeld, een methode waarbij vragen stellen en het onderzoeken van je eigen denkbeelden centraal staat. 

Volg een I ASK-training

De methode

Doel van de I ASK-methode is om de openheid te vergroten voor wat nieuw en onbekend is. Dat doen we aan de hand van vier basisvoorwaarden:

Wees je ervan bewust dat openheid creëren je hoofddoel is. Zo voorkom je dat je als zendmast gaat fungeren.

Neem een open, positieve houding aan. Zo schep je een veilige omgeving waarin mensen zich durven uitspreken.

Je bent er voor de groep - het 'systeem'. Dit vereist een andere focus. De systeemblik helpt je niet te sterk te richten op één persoon, maar om het onderlinge samenspel tussen de verschillende deelnemers zo goed mogelijk te benutten.

Je beschikt over een groot reservoir aan relevante kennis en verhalen, maar zet deze op een flexibele manier in. Zo kun je aansluiten bij wat er in de groep gebeurt en kun je je verhaal persoonlijk maken.

Zelf aan de slag met I ASK

We hebben in samenwerking met TACT-adviseurs I ASK ontwikkeld om onze rondleiders ondersteuning te bieden in het omgaan met vooroordelen, maar inmiddels vormt deze methode de basis voor al onze onderwijsprogramma’s. 

Ook scholen en diverse musea maken gebruik van I ASK. De methode is bij uitstek geschikt om gevoelige onderwerpen bespreekbaar te maken. 

Door je te richten op de groep als geheel en in te spelen op wat er in de groep gebeurt, ontstaat er een omgeving waarin mensen gestimuleerd worden om te zeggen wat ze willen. 

Een omgeving waarin je open kunt staan voor andere zienswijzen.

Reserveer een training

Veelgestelde vragen

We hebben I ASK ontwikkeld om onze rondleiders ondersteuning te bieden in het omgaan met vooroordelen, maar de methode is ook zeer geschikt voor docenten, educatoren, tentoonstellingsmakers en sociaal werkers.

Eigenlijk is I ASK voor iedereen die moeilijke onderwerpen bespreekbaar wil maken.

I ASK vormt de basis voor al onze rondleidingen en onderwijsprogramma's. Verwacht geen monologen van onze rondleiders, al onze rondleidingen zijn interactief.

Volg een I ASK-training en houd er rekening mee dat je gehele organisatie achter deze manier van werken moet staan. Om van de implementatie van I ASK in een organisatie een succes te maken, moet je er ruim de tijd voor nemen. Het vereist heel veel oefenen.

Reserveer een I ASK-training.

Meer informatie

Judith Whitlau

Specialist I ASK