Het Joods Monument

Collectie

Een uniek online monument voor de meer dan 104.000 mensen die in Nederland als Joden werden vervolgd en de Holocaust niet overleefden.

Waarom is het Joods Monument opgericht?

Er zijn twee belangrijke redenen voor het oprichten van het Joods Monument. Ten eerste is het doel om de herinnering aan de Joden in Nederland die tijdens de Sjoa zijn omgebracht levend te houden. Daarnaast biedt dit platform levende Joden de mogelijkheid om hun wortels te verkennen.

Daarnaast fungeert het Joods Monument als een bron van educatief materiaal voor diverse onderwijsvormen. Het bevordert wetenschappelijk onderzoek naar de Joodse gemeenschap in Nederland vóór de deportaties en digitaliseert historische bronnen om deze te behouden.

Van pixel tot persoon

Voor elk slachtoffer is een afzonderlijke gedenkpagina gecreëerd op de site, met donkerpaarse tinten, basisgegevens, leeftijd bij overlijden en indien beschikbaar, een portretfoto. Adresinformatie, medebewoners en details over naaste familieleden zijn ook beschikbaar. De getoonde adressen zijn veelal afkomstig van gemeentelijsten uit 1941 (soms uit 1942). Vaak was dit het laatste officiële adres voor deportatie.

Bezoek het Joods Monument

Een monument in beweging

Het Joods Monument is een voortdurend evoluerend project. Bezoekers, historici en nabestaanden blijven de site van aanvullingen voorzien. Sinds 2010 kunnen gebruikers rechtstreeks informatie toevoegen, waardoor het Joods Monument een rijke bron van informatie en documentatie is geworden. Het Joods Monument wordt ook frequent gebruikt voor herdenkingen, educatie en onderzoek. In 2016 werd een vernieuwde versie gelanceerd.

Zelf informatie toevoegen aan het Joods Monument

Sinds 2010 kunnen gebruikers rechtstreeks tekst, foto’s, adressen, familierelaties, en andere vormen van informatie toevoegen aan het Joods Monument. Dit kan je gemakkelijk doen door een account aan te maken.