Nationaal Holocaustmuseum ontvangt 100.000ste bezoeker
Nadia en Carolien waren vandaag de 100.000ste en 100.001ste bezoekers in het Nationaal Holocaustmuseum in Amsterdam. Zij begeleidden een van de negen schoolklassen van het Oranje Nassau College uit Zoetermeer, die deze week een educatief programma in het museum volgden. Annemiek Gringold, conservator Sjoa, overhandigde hen voor deze gelegenheid het boek Zien, denken, doen. Het Nationaal Holocaustmuseum en de Hollandsche Schouwburg. De officiële opening van het Nationaal Holocaustmuseum vond op 10 maart van dit jaar plaats door Koning Willem-Alexander. Van 31 mei tot en met 27 oktober 2024 was de eerste tentoonstelling Beroofd. Persoonlijke verhalen over de roof en restitutie van Joods cultuurbezit te zien in het Joods Museum en het Nationaal Holocaustmuseum.
"Dat we sinds onze opening in maart 2024 al 100.000 bezoekers hebben mogen ontvangen, maakt ons ontzettend trots," zegt Emile Schrijver, algemeen directeur van het Joods Cultureel Kwartier. "Scholieren uit het hele land, jongeren en volwassenen uit binnen- en buitenland weten ons te vinden en te waarderen, wat blijkt uit de vele positieve reacties. Dat de 100.000ste en 100.001ste bezoeker twee docenten waren die met hun school het museum bezochten, maakt het extra bijzonder. Met drie educatieve ateliers en programma’s voor leerlingen vanaf groep 7 staat educatie centraal in onze missie. Het is vandaag de dag belangrijker dan ooit, en het vertrouwen van onze bezoekers bevestigt dat."
Over het museum
Het Nationaal Holocaustmuseum vertelt de geschiedenis van de Jodenvervolging in Nederland. Het museum toont, aan de hand van 2.500 voorwerpen, herontdekte foto’s en films, geluidsopnamen, documenten en installaties, de geschiedenis van de Holocaust in Nederland en in de concentratie- en vernietigingskampen in Europa. Ook het dagelijks leven van Joden voorafgaand aan de Tweede Wereldoorlog, de bevrijding vanuit het perspectief van Joodse Nederlanders en de omgang met de Holocaust in de Nederlandse herinneringscultuur komen in het museum aan bod.
Het museum biedt onderwijsprogramma’s aan voor de bovenbouw van het primair onderwijs, het voortgezet onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs, om de kennis over de Holocaust te behouden en toegankelijk te maken voor jongere generaties.
In 2025 organiseert het Nationaal Holocaustmuseum de tentoonstelling Memory Boxes. In een ruimtelijke installatie portretteert beeldend kunstenaar Amos van Gelder (Israël, 1960) twintig personen die nauw verbonden zijn met zijn familiegeschiedenis tijdens de Sjoa. Een muzikale compositie van Amit Gur (Israël, 1987) legt relaties tussen al deze personen.