NHm vertelt: Opperrabbijn Binyomin Jacobs

Artikel

Achtergrond van Opperrabbijn Binyomin Jacobs
Opperrabbijn Binyomin Jacobs werd in 1949 in Amsterdam geboren als zoon van de Asjkenazisch-Joodse Aron Salomon Jacobs en Carolina Fronica de Leeuw. Zijn ouders hadden beiden de Sjoa overleefd in onderduik. Zijn vader had het slecht getroffen – hij had hongergeleden. Zijn moeder had ondergedoken gezeten op verschillende plaatsen in Friesland. Hun contactpersoon was de verzetsstrijder Wiersma, een politieagent uit Boskoop. Na de oorlog bleef er contact met meerdere families.

Jeugdjaren in de oorlog
Binyomin Jacobs groeide op in de schaduw van de Sjoa. Het gezin – hij bleef enig kind – woonde in de Ferdinand Bolstraat in Amsterdam waar zijn vader Aron een eigen zaak had als opticien. De grootouders Jacobs woonden boven de winkel. Ziek zijn was er niet bij en hij ervoer grote druk om te presteren. De oorlogservaringen van zijn ouders, het verlies van familie en ook de manier waarop zij als Joden na de oorlog werden behandeld, hebben hem diepgaand gevormd.

Het leven na de oorlog
Na het gymnasium vertrok Binyomin Jacobs naar het buitenland. Hij studeerde aan een Talmoed-hogeschool in Frankrijk, in de Verenigde Staten en in Israël. Onder meer aan de Talmoed Hogeschool van opperrabbijn Untermann, de toenmalige opperrabbijn van Israël, behaalde hij zijn rabbinale bevoegdheid.

Terugkeer naar Nederland
In 1975 keerde hij uit Israël terug in Nederland om zich toe te gaan leggen op het Nederlandse Jodendom. Inmiddels getrouwd met Blouma Raskin, dochter van chassidische ouders, werd hij voorganger van de Joodse Gemeente Amersfoort.

Toewijding aan de gemeenschap en onderwijs
In 1981 werd hij de assistent van opperrabbijn dr. Elieser Berlinger. Na diens overlijden in 1985 volgde Jacobs hem op. Daarnaast werkte hij als geestelijk verzorger in het Sinai Centrum, een van oorsprong Joods psychiatrisch ziekenhuis. Aan de universiteit van Nijmegen en Leiden doceerde hij aan de vakgroep Godsdienstwetenschappen en heeft achttienjaar gezeten in het Scheidsgerecht van het ziekenhuiswezen.

Chassidische toewijding en expertise in pastorale zorg
Opperrabbijn Jacobs rekent zich tot de stroming van het Lubavitcher chassidisme. Achtenveertig jaar is hij werkzaam in Joods Nederland en een specialist op het gebied van pastorale zorg, met name binnen de psychiatrie. Hij heeft veel kennis over de uiteenlopende problemen waarmee slachtoffers van oorlog en geweld kampen. Jacobs werkte mee aan verschillende publicaties over dat onderwerp. Ook is hij betrokken bij de strijd tegen antisemitisme en actief binnen Joodse en niet-Joodse organisaties, zowel in Nederland als daarbuiten. Volgens Jacobs is antisemitisme van alle tijden en wordt het ook tegenwoordig weer steeds meer als acceptabel beschouwd. Hij is ervan overtuigd dat meer en diepgaander kennis over Joden en het Jodendom helpt bij het bestrijden ervan.

NHm vertelt: Opperrabbijn Binyomin Jacobs

Bekijk hier het interview met Opperrabbijn Binyomin Jacobs

Joods Monument

Het Joods Monument is een online monument voor de meer dan 104.000 Joden die in Nederland werden vervolgd en de Holocaust niet overleefden.

Hier verzamelen we verhalen en herinneringen. Zo schetst het monument een veelzijdig beeld van de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog, de Sjoa en de Joodse gemeenschap in Nederland.