Lourens Costerstraat 15

4 mei 13.00 en 15.00 uur

De tweelingbroers Eliasar en Jacob de Vries (1884) wonen met hun gezinnen (samen zes kinderen) in de Lourens Costerstraat 15. De broers hebben een fruitwinkel en staan met fruit op de markt. Ze trouwen op dezelfde dag, 5 november 1913, met twee zussen: Matje en Jeannette Schellevis.  

Eliasar trouwt met Jeannette, die in 1936 door een ongeluk om het leven komt. Samen hebben ze vier kinderen, van wie alleen hun oudste inmiddels getrouwde dochter Suzanna (1915-2000) de oorlog overleeft, door in West-Friesland onder te duiken. 

Eliasar’s broer Jacob trouwt dezelfde 5 november 1913 met Matje Schellevis, de oudere zus van Jeannette. Samen krijgen ze twee dochters, Suzanna en Elisabeth, die allebei de oorlog overleven. Suzanna’s dochter Mieke vertelt vandaag. 

Op 24 augustus 1942 krijgen vele Joodse Haarlemmers een oproep zich te melden voor doorgangskamp Westerbork. Vanwege te weinig respons volgt een razzia op 25 augustus. Op 28 augustus worden de meesten van hen direct naar concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz gedeporteerd en daar op 31 augustus vermoord. Ook Jacob en Matje, zijn broer Eliasar en diens dochters Elisabeth en Dora. 

Benjamin, de zoon van Eliasar en Jeannette, is daar niet bij. Hij is elektricien van beroep en al eerder in een werkkamp in Drenthe geïnterneerd. Hij wordt van daaruit op 3 oktober 1942 naar doorgangskamp Westerbork overgebracht en vervolgens op 16 oktober 1942 naar concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz gedeporteerd. Samen met andere mannen tussen de 15 en 50 jaar wordt hij echter gedwongen om in Cosel, ongeveer 80 kilometer vóór Auschwitz, uit de trein te stappen, en wordt hij als dwangarbeider tewerkgesteld in één van de vele werkkampen in de buurt van Auschwitz, waaronder Sakrau dat ook als doorgangskamp en ziekenkamp functioneerde. Het is niet bekend waar of wanneer Benjamin precies is vermoord of bezweken. Zeker is dat hij op 1 april 1944 niet meer in leven is. Zoals van velen wordt zijn sterfdatum daarom op 31 maart 1944 gesteld. 

Die datum staat ook op de struikelsteen die voor hem, met de stenen voor zijn familie, op 9 november 2022 is neergelegd voor de woning waar zij met zijn allen gewoond hebben. 

This site is also available in English.