Achtergrond

Eli Content

Eli Content (Vevey, Zwitserland 1943) is niet geïnteresseerd in het uitbeelden van de wereld om ons heen, maar in de onzichtbare wereld daarachter. Daardoor hoopt hij vat te krijgen op het raadsel van onze oorsprong. Hij wordt gedreven door een onverklaarbare behoefte tot creëren en ziet elk werk als een bijdrage aan de voltooiing van de Schepping. Zijn joods-zijn is daar onlosmakelijk mee verbonden.

Content is autodidact. Na een werkperiode aan Ateliers ’63 in Haarlem ontplooide hij zich tot een veelzijdig kunstenaar. Zijn oeuvre bestaat onder andere uit schilderijen, tekeningen, grafiek en ruimtelijke installaties. Door zijn voortdurende drang tot vernieuwing ontwikkelde hij een persoonlijke stijl, wars van modes en regels. 

eli content
Eli Content in zijn atelier in Amsterdam, 2019. Foto: Nienke Fonk

Content begon met abstracte, ingetogen schilderijen. Gaandeweg verschenen er herkenbare beelden in zijn werk, maar tegelijkertijd bleef het steeds multi-interpretabel. Zijn oeuvre roept associaties op met een wereld die ons bekend voorkomt, maar die we nog nooit zo hebben gezien. Het is gebaseerd op zijn inspiratiebronnen. Die variëren van striptekeningen, romaanse schilderkunst, plastic speelgoed en kabbala tot medische handboeken, Art Brut, jazz en poëzie. 

Bij Content ligt dan wel nooit iets vast, maar hij keert altijd terug naar de poëtische regels van het Scheppingsverhaal. Eli Content is gaan schilderen omdat het hem de vrijheid bood zijn gedachten over uiteenlopende zaken te verbeelden: over zijn bestaan, het joods-zijn en de Schepping, over lust en leven, en oorlog en dood. De vrijheid om daarvoor telkens een nieuwe vorm te zoeken, is de belangrijkste rode draad in zijn volkomen eigenzinnige oeuvre.

Het Joods Historisch Museum heeft sinds jaar en dag een goede band met deze Nederlandse kunstenaar. Zijn werk is hier met enige regelmaat geëxposeerd en in opdracht van het museum maakte hij een aantal monumentale werken, zoals de prachtige ramen met bomen en beschilderde wand in het Kindermuseum en de loofhut van de Portugese Synagoge. Deze eerste grote overzichtstentoonstelling is daarop een vanzelfsprekend vervolg.

Eli Content – So much I gazed on beauty - 29 november 2019 t/m 10 mei 2020 in het Joods Historisch Museum.

Banner afbeelding: Eli Content. Zonder titel, 2017-2018. Courtesy kunstenaar en Galerie Onrust, Amsterdam. Foto: Peter Cox

This site is also available in English.