Welkom in het Kindermuseum

 

Welkom bij de familie Hollander. Maak hier de belangrijkste joodse feestdagen mee zoals ze bij de familie Hollander thuis gevierd worden. Kijk mee met Sammi als hij bar mitswa wordt, maak kennis met typisch joodse gerechten die horen bij pesach en chanoeka en ontdek wat de vrijdagavond zo bijzonder maakt.

 

De familie Hollander

Bar mitswa

De familie Hollander-Tayeb nodigt jullie uit voor de bar mitswa van Sammi. Sammi wordt dertien jaar (volwassen!) en dat vieren we in de synagoge. ’s Ochtends leest Sammi voor het eerst zelf uit de Tora. Daarna zijn er broodjes en cadeautjes. ’s Avonds is er feest! Komen jullie ook?

 

Een verrassing voor Sammi

Leren is belangrijk in het jodendom. Sammi leest de 10 geboden. Maar wat betekent dat nou? Tora? Wat is de kern van het jodendom? Judith helpt, en Max ook!

 

Volgens het jodendom hebben mensen een belangrijke opdracht gekregen voor het leven. 'Zorg voor de wereld'

Pesach

Wie Pesach zegt, denkt aan matzes. Dat zijn dunne grote crackers. Max' gezicht is een matze!

Nadat de joden bevrijd werden uit de slavernij en uit Egypte wegtrokken – volgens de joodse traditie was dit meer dan 3000 jaar geleden – was er geen tijd om het brood te laten rijzen voordat het gebakken werd. Daarom is de matze zo plat. Om te vieren dat we in vrijheid leven, eten we met Pesach een week lang matzes in plaats van brood.

Sederschotel, ca. 1850 JHM 257

Op de eerste avond van Pesach, staat een bord zoals hierboven op tafel. Op het bord staat geschreven wat je er op moet leggen. De etenswaren die erop liggen, vertellen het Bijbelse verhaal van de uittocht uit Egypte. Zo herinnert het bittere kruid aan de slavernij in Egypte en de radijsjes aan de lente waarin de joden uit de slavernij werden bevrijd.

Aan tafel lees je met elkaar aan tafel het verhaal van de uittocht uit Egypte. Bij dit verhaal horen vragen en liedjes. Van tevoren worden de liedjes geoefend en de rollen – de slimme en de slechte zoon bijvoorbeeld – verdeeld. 

Hier leggen Benji, Sammi en Judith het nog even uit.

matzes

Chanoeka

Hoera! Het is Chanoeka: acht dagen lang feest. We vieren dat joden na een tijd van onderdrukking weer joods mochten zijn. De kandelaar wordt aangestoken, iedere avond een kaarsje erbij. Er zijn cadeautjes, er wordt met een tolletje gespeelt en er worden gerechten gegeten die in olie gebakken zijn. Wil je weten waarom? Bekijk het filmpje!

 

Tolletje draai, draai, draai - Chanoeka is een fijn feest
Chanoeka is een fijn feest - Tolletje draai, draai, draai
Draaien maar, heen en weer - Er is een groot wonder gebeurd
Draaien maar, heen en weer - Er is een groot wonder gebeurd

dreidl

Op het tolletje staan de beginletters van de zin "Er was een groot wonder daar"

Sjabbat

Vrijdagavond, de zon gaat onder. Mama steekt de kaarsen aan, sjabbat is begonnen. Na een volle week is het nu tijd om samen te zijn en uit te rusten. Sjabbat sjalom!

Hadassa vindt het belangrijk om rust te houden op sjabbat.

En waar is de sjabbat wel voor? Precies! Lekker eten met je familie of vrienden. Het lekkerste eten van vrijdagavond zijn misschien wel de verse challes: twee gevlochten broden met maanzaad. Eerst eet je een stukje challe met alleen een beetje zout. Daarna met wat je lekker vindt. 

Het geheim van Hadassa's kippensoep!

 

En die zul je eten!

This site is also available in English.