Tentoonstelling

Max Hymans - Benno Premsela

Mannen met lef en stijl

Van 14 december 2015 tot en met 26 juni 2016 presenteert het Joods Historisch Museum de tentoonstelling Benno Premsela - Max Heymans. Mannen met lef en stijl over het leven en werk van vormgever en interieurarchitect Benno Premsela (1920-1997) en couturier Max Heymans (1917-1997).

Test

Beiden werden boegbeeld van een generatie kunstenaars en vormgevers die design en mode in naoorlogs Nederland met succes op de kaart zette. Ze verwierven daarnaast bekendheid door als bekende Nederlanders openlijk uit te komen voor hun homoseksualiteit in een tijd en maatschappij waarin dit nog een groot taboe was.

asdf

De functionele en 'less is more' ontwerpen van Premsela contrasteren met de flamboyante wereld van couturier Max Heymans. Heymans keek vooral naar Parijs, waar de couture ver voor lag op die in Nederland, en in het bijzonder naar zijn grote voorbeeld Coco Chanel. Met een twist wist hij Franse couture geschikt te maken voor de Nederlandse vrouw. Bovendien gaf hij couture in Nederland een belangrijke nieuwe status door zich als kunstenaar-couturier te profileren. Zijn autobiografie Knal (1966) waarin hij openlijk schreef over zijn travestie en 'zo-zijn', werkte taboedoorbrekend.

Paden doorkruist

Premsela en Heymans' paden kruisten elkaar regelmatig, ze onderhielden vriendschappelijk contact en hadden grote waardering voor elkaars talent. Hun nalatenschap is verbonden met het Joods Historisch Museum: tussen 1985-1987 gaf Premsela met zijn bureau BRS Premsela Vonk vorm aan het museum op zijn huidige locatie. Van Heymans verwierf het museum een aantal ontwerpen evenals persoonlijke stukken. In de tentoonstelling is een ruim overzicht van hun ontwerpen te zien naast persoonlijke documenten. Ook zijn er bijzonder stukken, zoals het zilveren speldenkussen van Heymans, een miniatuur prototype van een boekenmolen van Premsela en vroege schetsen uit Premsela's Nieuwe Kunstschool periode.

dfsdadf
 

Sponsoren

Deze tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door:

Sponsors

Stichting Will & Rita Jaeger Fonds - Jonas Daniël Meijer Genootschap - Sally Berg Familie Fonds - K.F. Hein Fonds - Ankie Hak Fonds - Prof. dr. Herman Musaph Fonds - Het Blauwe Fonds - Stichting Shalom Foundation - Henk van der Meijden - R.C. Musaph-Andriesse - L. Polack - Solonolos BV - J.D.G. Noach - C.F.J. de Ruiter - M. Goldstoff-Loonstein - A.C.E. Katzenstein-Hartogs - J. Meijers - F.D. Numann - N.D. de Vries-Noach - diverse particulieren - Stichting Vrienden van het Joods Historisch Museum - TU Eindhoven

 
This site is also available in English.