Eden en de Gulden Regel

Tentoonstelling
tot 31 december

Zet je VR-bril op en ga met Eden op een magische reis om de betekenis van de Gulden Regel te ontdekken. Een leefregel die al duizenden jaren bestaat en in culturen over de hele wereld voorkomt: ‘wat jij niet wilt dat jou geschiedt, doe dat ook een ander niet.’ Klinkt simpel, maar is het eigenlijk wel zo makkelijk om je aan deze regel te houden? Door bijzondere ontmoetingen met de wijze leraar Hillel, het bedoeïenenmeisje Mahara, een sprekende wolvin en Robbie de Robot ontdek je hoe je beter voor anderen en de wereld om je heen kunt zorgen.

Eden en de Gulden Regel is een virtualreality-ervaring voor jong en oud, voor iedereen die eens door een VR-bril naar de wereld wil kijken.

Over de maker: Abner Preis
Eden en de Gulden Regel is gemaakt door VR-kunstenaar en verhalenverteller Abner Preis. Abner Preis won in 2019 de Gouden Leeuw juryprijs voor het beste internationale mediaproject op Cinekid.

Kinderboekenschrijfster Bibi Dumon Tak schreef mee aan de teksten. Zij won met haar boeken meerdere grote prijzen, waaronder de Gouden Griffel en Theo Thijssenprijs voor kinder- en jeugdliteratuur. Ook schreef ze voor het Joods Museum junior de door Fiep Westendorp geïllustreerde gedichtenbundel ‘Mijn huis, jouw huis’.

Ida Kleiterp
In het Joods Museum junior is kunst van Ida Kleiterp te zien. Kleiterp houdt van stenen. Met hamer en beitel hakt ze erin en maakt er iets van. Onder andere fruit en groente die te vinden zijn als decor in het atelier van het Joods Museum junior. Op de zolderverdieping, in de tuin van Eden, ligt een noot van Ida en een granaatappel.