Tentoonstelling

Kom vanavond met verhalen!

Tastbare herinneringen uit het Joods Monument

De tentoonstelling 'Kom vanavond met verhalen' Tastbare herinneringen uit het Joods Monument bestaat uit een interactieve presentatie van het Joods Monument en een persoonlijke kennismaking met joodse kinderen uit het monument. Aan de hand van objecten, foto's, documenten en andere tastbare herinneringen wordt een beeld gecreëerd van de levens die ermee verbonden waren. Het online Joods Monument herdenkt al sinds 2005 de ruim 104.000 joodse slachtoffers van de Holocaust uit Nederland. Met deze expositie heeft dit digitale platform ook een fysieke plek in het museum.

Joods Monument - een levend monument

Volgens de joodse traditie leeft iemand voort doordat zijn of haar naam in herinnering wordt gehouden. Het online Joods Monument herdenkt de joodse slachtoffers al sinds 2005, door hun namen uit de anonimiteit te halen. Het monument wordt dagelijks door bezoekers verrijkt met verhalen. Per maand worden ruim 30.000 herinneringspagina's bezocht, in de meimaand vervijfvoudigt dit aantal. In de tentoonstelling krijgt het Joods Monument een interactieve presentatie. Op een levensgroot grid worden alle 104.000 persoonspagina's uit het monument getoond en is real time te volgen wiens pagina, waar ook ter wereld, bekeken wordt. Zo wordt zichtbaar dat ook meer dan 70 jaar na de oorlog de nagedachtenis aan de slachtoffers ons voortdurend bezighoudt.

De onlangs vernieuwde website van het Joods Monument is ontwikkeld en uitgevoerd door webbureau Driebit.

Sporen van een verloren bestaan

Onder de joodse slachtoffers uit Nederland waren circa 18.000 kinderen. Uit hun korte levens is nog minder bewaard gebleven dan uit dat van de volwassenen. De voorwerpen in de tentoonstelling zijn vaak aan de vooravond van de deportatie door de kinderen zelf in bewaring gegeven, bijvoorbeeld speelgoed, sieraden en andere persoonlijke bezittingen. Ook toont de tentoonstelling ruim 4.000 kinderportretten die door Guus Luijters en Aline Pennewaard werden verzameld voor hun project In Memoriam (2012). Foto's uit het alledaagse leven, gezichten van vrolijk lachende kinderen die nog een leven voor zich hadden. Van de verhalen die zijn overgeleverd van de omgebrachte joodse kinderen worden er, tijdens de tentoonstelling, een aantal hier gedeeld.

Beschrijving van nationaalsocialistische werkkampen in bezet Polen

Het Nationaal Holocaust Museum in Amsterdam, onderdeel van het Joods Cultureel Kwartier, hecht groot belang aan de juiste weergave van historische feiten. Het museum vertelt de geschiedenis van de levens en de moord op meer dan 100.000 uit Nederland afkomstige joden tijdens de Holocaust; de meesten van hen werden vermoord in bezet Polen. In een van de bijschriften in een van onze tijdelijke tentoonstellingen wordt verwezen naar twee leden van een familie die omgekomen zijn in het werkkamp Schoppinitz. Wij zijn er recent op attent gemaakt dat het kamp ten onrechte als een Pools kamp wordt beschreven en niet als een kamp dat door nationaalsocialistisch Duitsland in bezet Polen is ingericht. Het museum stelt het zeer op prijs dat het op deze fout gewezen is en heeft de tekst inmiddels gecorrigeerd. Specialisten van het Nationaal Holocaust Museum adviseren sinds vele jaren vertegenwoordigers van de Nederlandse overheid om de internationale richtlijnen te volgen die door de International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA) zijn opgesteld aangaande de correcte beschrijving van kampen die door nationaalsocialistisch Duitsland in bezet Polen zijn ingericht. De inmiddels aangebrachte correctie is in volledige overeenstemming met deze richtlijnen. 


Locatie

Deze tentoonstelling is te zien in het Nationaal Holocaust Museum

Toegang

Met uw toegangsbewijs kunt u alle tentoonstellingen van alle locaties van het Joods Cultureel Kwartier bezoeken. Tevens heeft u gratis toegang tot alle evenementen (tenzij anders aangegeven). Museumkaarthouders hoeven geen entreebewijs aan te schaffen. 

Koop uw ticket
 

Rondleidingen

U kunt op elk gewenst moment een rondleiding door deze tentoonstelling aanvragen. Onze kundige gidsen nemen u mee, geven tekst en uitleg en gaan in op uw specifieke interesses en vragen. Een rondleiding van één uur kost €80,00 (excl. entreekaarten) en uw groep mag uit hooguit 18 personen bestaan. Voor aanvragen kunt u contact opnemen met de afdeling Sales & Evenementen.

Boek een rondleiding

Sponsor

vfonds

Het vfonds is hoofdbegunstiger van de eerste fase van het Nationaal Holocaust Museum i.o.

Mede mogelijk gemaakt door Claims Conference
Mede mogelijk gemaakt door Claims Conference

This site is also available in English.