Tentoonstelling

HOME. Ania Bien

3 september t/m 14 november 1993

Haar installatie HOME., te zien van 3 september t/m 14 november 1993, confronteerde de toeschouwer met vragen over ethiek en moraal in de westerse samenleving. De tentoonstelling was te zien in het Joods Historisch Museum. 

Ania Bien werd in 1946 in het Poolse Krakow geboren. In 1958 emigreerde zij met haar ouders en broer naar de Verenigde Staten. Zij kreeg haar opleiding tot kunstenaar in New York en woont sinds 1973 in Nederland.

Met haar foto-installatie `Hotel Polen', die zij in 1987 maakte, en de met de installatie over Franz Kafka, `Past Perfect' (1989) verwierf zij zowel binnen als buiten ons land grote bekendheid. In haar vroegere werk experimenteert Ania Bien met de begrippen vorm, tijd en ruimte. Dit leidde tot het ontstaan van kleine, maar indringende abstracte fotosequenties. Geleidelijk gaat de inhoud een sterkere rol spelen in haar werk, wat weerspiegeld wordt in grotere formaten.

In de installatie `Hotel Polen' vormde de vernietiging van joods leven in Oost-Europa tijdens de Tweede Wereldoorlog de aanleiding commentaar te geven op het menselijk bestaan. Ten behoeve van de tentoonstelling `Bevrijdingen' in 1990 in dit museum vervaardigde zij een drieluik, `In the New World', dat op deze nieuwe tentoonstellig weer te zien is.

HOME
HOME

De recente gebeurtenissen in Europa, zoals lokale oorlogen, toenemende discriminatie jegens `vreemdelingen', stromen vluchtelingen en asielzoekers, hebben een sterke invloed op haar huidige werk. Als kunstenaar is zij zich, vanuit haar eigen geschiedenis, bewust van de betrekkelijkheid van het bestaan, en de onzekerheid over een eigen thuis. Haar nieuwe installatie HOME., een monumentaal drieluik, confronteert de toeschouwer met vragen over ethiek en moraal in de westerse samenleving. De afwezigheid van de bewoner van HOME. schept de ruimte om over ons eigen zijn na te denken.

This site is also available in English.