Tentoonstelling

Amy Winehouse: A Family Portrait

29 februari tot en met 4 september 2016

De verwachtingen zijn hoog gespannen, want het museum hoopt een groot en breed publiek te trekken. Amy Winehouse is immers een van de meest succesvolle artiesten van de afgelopen decennia en wordt door alle generaties bewonderd. Haar muziek is onverminderd populair, wordt elke dag op de radio gedraaid en nog steeds veel verkocht. Ook uit de hoge bezoekerscijfers van 'Amy', de onlangs verschenen documentaire van regisseur Asif Kapadia, blijkt de grote belangstelling voor deze wereldster. 

Photo: © All rights reserved, Mark Okoh, Camerapress London
Photo: © All rights reserved, Mark Okoh, Camerapress London

'Amy Winehouse: A Family Portrait' werd gemaakt door het Jewish Museum London in samenwerking met Amy's broer Alex Winehouse. Na Londen oogstte de tentoonstelling overweldigend succes in Tel Aviv, Wenen en San Francisco.

Amy's privéleven

De tentoonstelling schetst niet het overheersend tragische beeld van Amy, maar laat juist een minder bekende kant van haar leven zien. De bezoeker krijgt een kijkje in Amy's privéleven en ziet haar als tiener en jonge vrouw die nog niet is beïnvloed door de enorme media-aandacht en sensatiezucht die haar later fataal werden. Bovendien zal het voor velen een verrassing zijn dat Amy joods was en is opgegroeid in een typisch Londens joods milieu.

Alex Winehouse

Alex Winehouse heeft in de tentoonstelling nadruk willen leggen op Amy's familiegeschiedenis, op haar schooltijd, op Londen en Camden Town, waar ze aan het begin van haar carrière naar toe verhuisde, op haar muziek- en modevoorkeuren en, tot slot, op haar nalatenschap. De familie Winehouse stelde daartoe Amy's persoonlijke bezittingen ter beschikking die dankzij de door Alex geschreven teksten tot intieme voorwerpen worden: foto's van haar jeugd, een videoclip van een schooloptreden, haar tapschoenen en lievelingsgitaar, haar platencollectie en verschillende tijdens concerten gedragen jurken. Op de tentoonstelling hangen ook mooie portretten van Amy en is de Grammy Award te zien, die haar na haar overlijden in 2011 werd toegekend.

'Amy Winehouse: The Day She Came to Dingle'

Bij de tentoonstelling is een gelijknamige Engelstalige geïllustreerde catalogus verschenen, die verkrijgbaar zal zijn in de Museumshop van het JHM. Het evenementenprogramma bevat onder meer filmvertoningen van de documentaires Amy (2015) en The Day She Came to Dingle (2006), een popcollege door Leo Blokhuis, een Moederdag jazzconcert door Conservatorium alumni en een lezing door Kristin McGee.

   
   

Sponsoren

De Amy Winehouse tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door:

Sponsors Amy Winehouse

Jonas Daniël Meijer Genootschap • Moos Cohen Fonds • Ankie Hak Fonds • Inge & Alfred Nijkerk-von der Laden Fonds • Familiefonds Gompen • Joshua, Mila, Sari, Badu, Isi en Mace de Swaan Fonds • Stichting Vrienden van het Joods Historisch Museum

Rondleidingen

U kunt op elk gewenst moment een rondleiding door deze tentoonstelling aanvragen. Onze kundige gidsen nemen u mee, geven tekst en uitleg en gaan in op uw specifieke interesses en vragen. Een rondleiding van één uur kost €80,00 (excl. entreekaarten) en uw groep mag uit hooguit 18 personen bestaan. Voor aanvragen kunt u contact opnemen met de afdeling Sales & Evenementen per email of via 020-5310380.

De tentoonstelling 'Amy Winehouse: A Family Portrait' is vanaf 29 februari tot en met 4 september 2016 te zien in het Joods Historisch Museum in Amsterdam.

Let op: Museumkaarthouders krijgen gratis toegang tot onze locaties. Bij evenementen kan een entreebewijs vereist zijn.

This site is also available in English.