Presentatie

Wie waren de stakers?

Kunstenaars en leerlingen van basisscholen geven een gezicht aan de stakers van de Februaristaking van 1941

Op 25 februari wordt elk jaar de Februaristaking van 1941 herdacht. Na de eerste grote razzia op joden legden meer dan 100.000 mensen in Amsterdam en omstreken als protest het werk neer. Tijdens de bezetting vormde de staking voor velen al een bron van inspiratie. En nog altijd geeft de Februaristaking een signaal naar deze tijd, waarin opkomen voor een ander en waakzaamheid voor antisemitisme en racisme geboden is. Daarnaast is de staking een onuitputtelijke inspiratiebron voor kunstenaars.

Het Comité Herdenking Februaristaking deed in januari 2018 een oproep aan kunstenaars om hun eigen staker te verbeelden. Niet alleen de krachtige Dokwerker, die symbool is komen te staan voor de staking, staakte, ook meisjes werkzaam bij de Bijenkorf, Albert Heijn medewerkers, hoveniers van de gemeente en scholieren sloten zich aan bij het verzet. Van de vijf kunstenaars die samen zeven werken inleverden werden de drie meest aansprekende verbeeldingen gekozen door een jury voor vertoning in dit museum. Het zijn werken van Sam Ghilane, Danielle Alhasid en Pouya Mohebi.

Boven het Nationaal Holocaust Museum i.o. werkt een internationale groep kunstenaars en creatieve ondernemers van over de hele wereld in Ondertussen in de Kweekschool. Ondertussen-kunstenaar Julia Kiryanova maakte ook een beeld van een staker. Symbool daarin staat haar persoonlijke vorm van verzet. Haar werk wordt geëxposeerd naast de werken van de drie kunstenaars van de oproep.

Leerlingen van basisscholen uit Amsterdam-Oost deden mee aan het kunsteducatieproject van Rode Loper. Geïnspireerd op het beroemde beeld van Mari Andriessen maakte elke leerling een eigen staker. De ongeveer 70 stakertjes zijn tijdens de herdenking op 25 februari los van elkaar geplaatst op het Jonas Daniel Meijerplein en daarna samen overgebracht naar het museum. Samen vormen ze nu een onverzettelijke groep.

Locatie

Studio Nationaal Holocaust Museum
Plantage Middenlaan 27
1018 DB Amsterdam

Toegang

Met uw toegangsbewijs kunt u alle tentoonstellingen van alle locaties van het Joods Cultureel Kwartier bezoeken. Tevens heeft u gratis toegang tot alle evenementen (tenzij anders aangegeven). Museumkaarthouders hoeven geen entreebewijs aan te schaffen. 

Koop uw ticket
 

 

This site is also available in English.