Sigalit Landau – Between Worlds

3 december 2021 – 27 maart 2022

De Dode Zee in Israël is zo zout dat je er erin blijft drijven. De bekende Israëlische kunstenaar Sigalit Landau (Jeruzalem, 1969) werkt veel in en bij dit meer. Vooral haar spectaculaire zoutsculpturen zijn wereldwijd bekend en zijn nu voor het eerst in Nederland te zien in deze overzichtstentoonstelling. Ook zijn er een aantal van Landau’s video-installaties te bekijken.

Kristallen
De tentoonstelling bestaat uit kunstwerken die een directe relatie hebben met de Dode Zee. Door voorwerpen onder te dompelen in het extreem zoute water van de Dode Zee, soms maandenlang, groeien er zoutkristallen op. Een gewone schoen, een bos prikkeldraad, een visnet of een jurk worden in een nieuwe gedaante uit het meer opgevist. 

Beladen
Er is door het hoge zoutgehalte geen leven in de Dode Zee mogelijk, maar het verhaal luidt dat het water helende, magische en transformerende krachten heeft. Het is op meerdere manieren een beladen plek. Politiek gezien door de ligging in het grensgebied tussen Jordanië en Israël. De locatie is ook ecologisch gezien beladen vanwege de grote snelheid waarmee het water verdampt en het meer krimpt.

Bescherming kunstwerken
De kunstwerken in deze tentoonstelling zijn zeer gevoelig voor vocht. Daarom vragen we je om je jas in een kluisje achter te laten. Kluisjes zijn gratis te gebruiken en ook handig voor je tas.

Podcastserie

Deze podcast is onderdeel van de tentoonstelling Sigalit Landau - Between Worlds, maar is ook thuis te beluisteren. In deze serie praat Sigalit Landau met Caspar Stalenhoef over ecologische schade: de Dode Zee krimpt snel en roept de landen rond de Dode Zee op om samen te werken. Beluister hieronder de eerste aflevering en klik hier voor alle afleveringen van de podcast. 

Sigalit Landau – Between Worlds is tot 27 maart 2022 te zien in het Joods Museum.

Afbeelding: Sigalit Landau, Strand, 2017. Foto: Yotam From

Locatie

Deze tentoonstelling is te zien in het Joods Museum, Nieuwe Amstelstraat 1, 1011PL, Amsterdam. Het Joods Museum is gevestigd in het eeuwenoude voormalige synagogencomplex van de Asjkenazisch-joodse gemeente.

TOEGANG

Met een toegangsbewijs kun je alle tentoonstellingen van alle locaties van het Joods Cultureel Kwartier bezoeken. Tevens heb je gratis toegang tot alle evenementen (tenzij anders aangegeven). Museumkaarthouders hoeven geen entreebewijs aan te schaffen. 

KOOP JE TICKET  

This site is also available in English.