Tentoonstelling

Philip Mechanicus. Fotograaf

24 mei t/m 27 oktober 2013

Het eerste grote retrospectief van het werk van de Amsterdamse fotograaf en publicist Philip Mechanicus (1936-2005) is nu in het Joods Historisch Museum te zien.

Mechanicus werd vooral bekend door zijn opvallend sobere, maar indringende, zwart-wit portretten van schrijvers, dichters en kunstenaars, die vanaf de jaren zestig veelvuldig werden gepubliceerd in kranten, tijdschriften en boeken. Daarnaast bouwde hij een reputatie op als publicist, met als voornaamste onderwerpen de fotografie en gastronomie.

In deze expositie wordt niet alleen aandacht besteed aan de portretkunst van Mechanicus, maar wordt vooral de verrassend grote veelzijdigheid van zijn fotografie naar voren gebracht. Belangrijk onderdeel zijn ook de foto's die hij in de jaren vijftig en zestig maakte in de buurt van zijn jeugd rond het Waterlooplein. In dit werk is te zien dat Mechanicus oog had voor de weemoed van de verlaten straten, maar ook voor het plezier van de straatkinderen, die in de puinhopen van de kaalgeslagen buurt een ideaal speelterrein vonden. Pas jaren later, in de jaren tachtig en negentig, maakte Mechanicus een aantal van deze  straatfoto's openbaar en nog steeds is een groot deel ervan nog nooit getoond of gepubliceerd. De expositie zal veel van deze onbekende foto's bevatten.

Deze tentoonstelling is een samenwerkingsverband tussen het Joods Historisch Museum, de Stichting Philip Mechanicus en hetMaria Austria Instituut.

Foto's Philip Mechanicus

Buitententoonstelling Toen & Nu in de Waterloopleinbuurt

Foto's Philip MechanicusMechanicus groeide op in de Waterloopleinbuurt. Rond 1960 legde hij het weemoedige decor van zijn jeugd vast - de kaalslag en ruïnes, de dichtgetimmerde huizen, de sfeer van verlies en leegte. Tegelijk had hij oog voor de vrolijkheid van de markt en het plezier van de straatkinderen. Beelden die ons vertellen hoe in deze zwaargehavende buurt de overgebleven buurtbewoners, joods en niet-joods, na de oorlog probeerden het leven weer op te pakken.

U kunt zelf een wandeling maken langs de plekken waar Mechanicus de foto's nam met behulp van onze mobiele website Toen & Nu. Wilt u met een groep door de Waterloopleinbuurt van Philip Mechanicus wandelen? Organiseer dan een wandeling via onze afdeling Sales & Evenementen: (020) 5 310 380 ofpubliekscontacten@jhm.nl.

Met korting naar Foam of het Joods Cultureel Kwartier

Fotoliefhebbers kunnen deze zomer hun hart ophalen. In Foam is een grote tentoonstelling van Edward Steichen te zien en in het Joods Historisch Museum en het Stadsarchief kun je de mooie foto's van Philip Mechanicus bewonderen. Van 1 juli tot en met 31 augustus 2013 geven Foam en het Joods Historisch Museum elkaars bezoekers 20% korting op de entreeprijs op vertoon van een entreekaartje van Foam of Joods Historisch Museum. De tentoonstelling in het Stadsarchief is gratis te bezoeken.

Boekje Mijn moeders boterkoekmijnmoedersboterkoek

Tijdens de tentoonstelling Philip MechanicusFotograaf is er speciaal voor bezoekers van het JHM Kindermuseum het gratis boekje Mijn moeders boterkoek, verhalen voor het JHM Kindermuseum te krijgen. Het boekje bevat verhalen en foto's van Mechanicus. Hij schreef de teksten voor de tentoonstelling voor kinderen In Mokum staat een huis in 2000. Die tentoonstelling groeide later uit tot het huidige JHM Kindermuseum. Het boekje is te krijgen in de keuken van het kindermuseum.

This site is also available in English.