Installatie

In Memoriam van Willem Volkersz

Nationaal Holocaust Museum i.o.

De Nederlands-Amerikaanse kunstenaar Willem Volkersz (1939) maakte het kunstwerk In Memoriam ter herinnering aan de leerlingen en oud-leerlingen van de 1e Montessorischool in Amsterdam die in de concentratiekampen zijn vermoord of op andere wijze tijdens de bezetting om het leven zijn gekomen. In Memoriam bestaat uit 172 houten koffers. Op elke koffer schilderde de kunstenaar de naam en leeftijd van een van de kinderen en de plaats en datum van hun dood. De installatie wordt ‘omlijst’ door een neon sculptuur van een jongen die een koffer draagt.


In Memoriam is ontstaan na een onderzoek van Ronald Sanders, leraar van de 1e Montessorischool (nu De Wielewaal) naar de weerslag van de Tweede Wereldoorlog op de school, het gebouw, de leraren en leerlingen. Sanders ontdekte dat er tijdens de oorlog 172 (oud-)leerlingen zijn omgekomen. Willem Volkersz, zelf oud-leerling van deze school, werd gegrepen door deze voor hem lange tijd onbekende feiten. Het inspireerde hem tot het maken van dit indrukwekkende kunstwerk.

De installatie In Memoriam, mede vormgegeven door scholieren, is te zien in het souterrain van het museum.

Let op: het souterrain is niet toegankelijk voor minder-validen.

memoriam

In Memoriam in Montana State University in 2009 - foto Willem Volkersz

Educatie in het Nationaal Holocaust Museum i.o.

Kunstenaar Willem Volkersz heeft zijn werk In Memoriam geschonken aan het Nationaal Holocaust Museum (NHM). De koffers worden door de afdeling Educatie gebruikt bij onderwijsprogramma's en bijzondere evenementen, onder de noemer ‘Kunst en Herdenken’. Het online Joods Monument speelt hierbij een belangrijke rol. Op de website van het monument zoekt een scholier (en/of docent) naar namen, gezichten en verhalen van overledenen. Vervolgens wordt met de koffers en de gevonden verhalen een nieuwe installatie in het museum gemaakt.
Het onderwijsprogramma is geschikt voor de bovenbouw van het basisonderwijs en de onderbouw van het voorgezet onderwijs. Klik hier voor meer informatie

Locatie

Deze installatie is te zien in het Nationaal Holocaust Museum

Toegang

Met uw toegangsbewijs kunt u alle tentoonstellingen van alle locaties van het Joods Cultureel Kwartier bezoeken. Tevens heeft u gratis toegang tot alle evenementen (tenzij anders aangegeven). Museumkaarthouders hoeven geen entreebewijs aan te schaffen.

Let op: het souterrain is niet toegankelijk voor rolstoelen.

Koop uw ticket 

Sponsor

fonds

Het vfonds is met een donatie van € 1.000.000, hoofdbegunstiger van de eerste fase van het Nationaal Holocaust Museum.

This site is also available in English.