Naoorlogs werk uit eigen collectie

Kunst om niet te vergeten

verlengd tot 16 september 2018

In het Nationaal Holocaust Museum in oprichting is tot 16 september 2018 de tentoonstelling te zien Kunst om niet te vergeten. Naoorlogs werk uit eigen collectie. Het museum toont werk van 27 joodse en niet-joodse kunstenaars waarin de Jodenvervolging een rol speelt.

Meer dan de helft van de kunstenaars op de tentoonstelling heeft de vervolging als volwassene of als kind meegemaakt. Andere kunstenaars, niet-joods, waren ooggetuige. De naoorlogse generaties kunstenaars, kinderen en kleinkinderen van overlevenden, proberen onder meer het gemis van hun vermoorde familieleden vorm te geven.

De tentoonstelling geeft een overzicht van krachtige en opvallende werken die verhalen vertellen, vragen stellen, de wrange feiten verbeelden en soms ook onmacht en onuitspreekbaar verdriet uitdrukken.

Bij sommige kunstenaars komen hun traumatische oorlogservaringen direct in het werk tot uitdrukking. Beeldend kunstenaar en amateurzangeres Frieda Tas (1896-1970) werd tijdens de Tweede Wereldoorlog naar concentratiekamp Bergen-Belsen gedeporteerd. Na de oorlog heeft ze niet meer gezongen en maakte ze eerst een reeks confronterende beelden van het kamp voordat zij ander, vrijer werk kon maken. Greet van Amstel (1903-1981) had aan haar gevangenschap in Auschwitz een kapotte rug overgehouden en kon niet meer beeldhouwen. Nadat zij haar oorlogsherinneringen had opgeschreven, begon zij andere vormen en technieken te ontwikkelen, en maakte daarna abstracte schilderingen.

Ook niet-joodse kunstenaars maakten werk met de Holocaust als thema. De bekende fotograaf Ed van der Elsken (1925-1990) legde na de oorlog de afbraak van de oude Amsterdamse Jodenbuurt vast: huizen van joodse bewoners die vermoord waren. Marlene Dumas (1953) maakte in 1990 in opdracht van het Joods Historisch Museum het werk Liberation (1945). Hierop verbeeldt zij het gezicht van een man die bevrijd is uit een concentratiekamp en niet meer in staat is vreugde uit te drukken.

Daarnaast zijn werken te zien van naoorlogse kunstenaars van wie familieleden zijn vermoord in de oorlog. Zij reconstrueerden onder meer hun familiegeschiedenis, met fotografie, in installaties, met pentekeningen en in kunstenaarsboeken. Fotograaf Leo Divendal (1947) bezocht het kamp Theresienstadt, waar zijn oudtantes omkwamen. Annette Rosen (1953) probeerde de omvang van het verlies van meer dan tweehonderd familieleden zichtbaar te maken met een installatie van vazen, waarin elke vaas staat voor 1 vermoord familielid.

Ook te zien in de tentoonstelling

Filmfragmenten uit documentaires, praatprogramma’s en interviews waarin een aantal kunstenaars aan het woord komt.

Kunst om niet te vergeten. Naoorlogs werk uit eigen collectie is te zien tot en met 2 september 2018.

Locatie

Deze tentoonstelling is te zien in het Nationaal Holocaust Museum in oprichting

Toegang

Met uw toegangsbewijs kunt u alle tentoonstellingen van alle locaties van het Joods Cultureel Kwartier bezoeken. Tevens heeft u gratis toegang tot alle evenementen (tenzij anders aangegeven). Museumkaarthouders hoeven geen entreebewijs aan te schaffen. 

Koop uw ticket

Rondleidingen

U kunt op elk gewenst moment een rondleiding door deze tentoonstelling aanvragen. Onze kundige gidsen nemen u mee, geven tekst en uitleg en gaan in op uw specifieke interesses en vragen. Een rondleiding van één uur kost €80,00 (excl. entreekaarten) en uw groep mag uit hooguit 18 personen bestaan. Neem contact op met de afdeling Sales & Evenementen via telefoonnummer (020) 5 310 380. Wij zijn van maandag t/m vrijdag te bereiken van 13.00 tot 17.00 uur.

Mede mogelijk gemaakt door

    vFonds nieuw                                  logo maror                             bgl logo                

Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap & Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Het vfonds is hoofdbegunstiger van de eerste fase van het Nationaal Holocaust Museum in oprichting.
 

Hoofdbeeld: Marlene Dumas - Liberation (1945)

This site is also available in English.