Gabriel Lester - Melancholia in Arcadia

4 september 2020 - 28 februari 2021

De  sculptuur Melancholia in Arcadia van kunstenaar Gabriel Lester is vanaf 4 september te zien in het Kunstkabinet van het Joods Historisch Museum. Het kunstwerk staat voor het raam van het Kunstkabinet en is dus vanaf de straat ook goed zichtbaar. 

Rouwritueel
In de afgelopen periode hebben velen dierbaren verloren. Het Joods Historisch Museum heeft daarom kunstenaar Gabriel Lester gevraagd zijn kunstwerk Melancholia in Arcadia te installeren. Het werk is geïnspireerd op een joods rouwritueel, waarbij de ramen van de kamer waarin zich de overledene bevindt worden geopend.

Over het rouwritueel zegt Lester het volgende: “De Joodse context van Melancholia in Arcadia is simpel. Toen mijn grootvader Jacob Erwteman stierf kwam rabbijn Heinz om een aantal rituelen uit te voeren. Daarvan kan ik mij goed herinneren dat hij de ramen opende om de ziel te laten gaan. Dat is een Joodse traditie. En hieruit kwam mijn werk voort.”

Over de kunstenaar
Kunstenaar Gabriel Lester (Amsterdam, 1972) heeft een breed oeuvre dat bestaat installaties, performances en videokunst. Ook realiseert hij kunstprojecten in de openbare ruimte en is hij actief als uitvinder, filmregisseur, docent en auteur. Hij heeft over de hele wereld werken in de publieke ruimte staan en exposeert internationaal. 

Tip: bekijk Melancholia in Arcadia ook eens vanaf de straat, als je langs het Joods Historisch Museum loopt! Het werk staat bij de huidige tentoonstelling Topstukken uit het depot en is nog tot 28 februari te zien.

Afbeelding
Melancholia in Arcadia, Gabriel Lester. Foto: Bas de Brouwer

Locatie

Deze tentoonstelling is te zien in het Kunstkabinet in het Joods Historisch Museum (JHM), Nieuwe Amstelstraat 1, 1011PL, Amsterdam. Het JHM is gevestigd in het eeuwenoude voormalige synagogencomplex van de Asjkenazisch-joodse gemeente.

TOEGANG

Met een toegangsbewijs kunt je alle tentoonstellingen van alle locaties van het Joods Cultureel Kwartier bezoeken. Tevens heb je gratis toegang tot alle evenementen (tenzij anders aangegeven). Museumkaarthouders hoeven geen entreebewijs aan te schaffen. 

KOOP UW TICKET

This site is also available in English.