Tentoonstelling

De Maalstroom, een familiekroniek: Vertoning dagelijks in de Hollandsche Schouwburg

26 oktober 2007 t/m 18 mei 2008

In de Hollandsche Schouwburg is dagelijks De Maalstroom, een familiekroniek (1997) van de Hongaarse filmmaker Péter Forgács te zien.

©Lumen Film. Het Huwelijk van Max Peereboom met Annie Prins. Beeld uit de Maalstroom, een fotokroniek (1997) van Péter Forgács.
©Lumen Film. Het Huwelijk van Max Peereboom met Annie Prins. Beeld uit de Maalstroom, een fotokroniek (1997) van Péter Forgács.In deze documentaire verwerkte Forgács opnamen van de Nederlander Max Peereboom (1911-1942) die het dagelijks leven van zijn joodse familie in de jaren 1932-1942 filmde. De intieme familietaferelen worden afgewisseld met Peerebooms opnamen van bijzondere gebeurtenissen uit zijn tijd, zoals het veertigjarig regeringsjubileum van koningin Wilhelmina en de begrafenis van opperrabbijn Onderwijzer.

Door deze beelden heen weeft Forgács filmfragmenten, radio-opnamen en foto's van een NSB-kamp uit 1938 en privé-opnamen van de familie Seyss-Inquart. Totdat er geen beelden meer zijn van de familie Peereboom. Componist Tibor Szemzõ maakte de rustige, vaak onheilspellende muziek voor de film.

© Lumen Film. Simon Peereboom. Beeld uit de De Maalstroom, een familiekroniek (1997) van Péter Forgács

De documentaire (60 minuten) in het Nederlands en Engels is dagelijks doorlopend te zien in de entreehal van de Hollandsche Schouwburg tot en met 9 april 2008. Met dank aan de Stichting Praemium Erasmianum en Lumen Film.

Forgács zal op 29 november in Den Haag de Erasmusprijs ontvangen voor de originele manier waarop zijn documentaires hebben bijgedragen aan de overdracht van cultuur en de herinnering aan het verleden.

© Lumen Film. Max, Annie en haar stiefmoeder op de avond voor hun vertrek naar Westerbork. Beeld uit de De Maalstroom, een familiekroniek (1997) van Péter Forgács

 

 

De Hollandsche Schouwburg is elke dag open van 11.00 tot 16.00 uur. Toegang is gratis.
Bezoekadres: Plantage Middenlaan 24, Amsterdam.

This site is also available in English.