Gabriel Lester maakt kunstwerk voor Hollandsche Schouwburg

Persberichten

Amsterdam, 30 november 2022 – Achter de gedenkplaats Hollandsche Schouwburg richt kunstenaar en uitvinder Gabriel Lester een reflectietuin in. Voor deze tuin ontwikkelt hij een eigen interpretatie van de Bijbelse levensboom, die de bezoeker aanzet tot reflectie op de beladen geschiedenis van het voormalige theater. De Hollandsche Schouwburg is momenteel gesloten voor renovatie en vanaf begin 2024 weer open voor iedereen.

Een verminkte levensboom
De in brons gegoten vijgenboom is bijna kaal. Slechts enkele takken dragen groene bladeren. Aan de voet van de boom zijn vele gouden bladeren verwerkt in porseleinen tegels. Lester: “De sculptuur symboliseert voor mij wat de Joodse bevolking in Nederland is aangedaan. Weinigen overleefden, velen werden vermoord. Een klein sprankje hoop in een heel bittere realiteit.”

Gabriel Lester
Uitvinder en kunstenaar Gabriel Lester (Amsterdam, 1972) heeft een breed oeuvre dat bestaat installaties, performances en videokunst. Ook realiseert hij kunstprojecten in de openbare ruimte in binnen- en buitenland en is hij actief als filmregisseur, docent en auteur.

Gedenkplaats Hollandsche Schouwburg
Dit voormalige theater werd tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitse bezetter gebruikt om in Nederland woonachtige Joden gevangen te houden.⁠ Tienduizenden vrouwen, mannen en kinderen werden vanaf hier naar concentratie- en vernietigingskampen gedeporteerd. Na de oorlog raakte het gebouw in verval. In 1961 is het gebouw ingericht als plek van herdenking en reflectie.

De gerenoveerde gedenkplaats opent begin 2024 tegelijkertijd met het tegenovergelegen Nationaal Holocaustmuseum.

Illustraties: © Julian Stips

Contactpersoon

Mick Groeneveld

Marketing & communicatie