In Memoriam: Sieny Cohen-Kattenburg

 

Harry en Sieny Cohen (collectie JHM F012747_G)
Harry en Sieny Cohen (collectie JHM F012747)

In het Nationaal Holocaust Museum i.o. staat een kleine vitrine met wat brieven en een foto van Leo Kattenburg (1933-1944), het jongere broertje van Sieny en Julie Kattenburg. Leo werd met zijn ouders gedeporteerd en vermoord door de nazi’s. Naast die vitrine vertellen de zussen, die beiden de Holocaust wel overleefden, kort in een videogetuigenis iets over de herinnering aan hun broertje. Op 5 februari 2019 overleed Julie Sprecher-Kattenburg (1922-2019) en drie dagen later, op 8 februari, overleed ook Sieny Cohen-Kattenburg (1924-2019).

Sieny Cohen-Kattenburg door Claudia Landsberger
Sieny Cohen-Kattenburg in 1993 door Claudia Landsberger

In 2002 leerde ik Sieny en Harry Cohen kennen, toen ik nog niet zo lang voor de Hollandsche Schouwburg werkte en bij hen in Amstelveen op de thee mocht komen. Een collega had me geadviseerd een afspraak met hen te maken omdat ze allebei zoveel wisten over wat er aan de Plantage Middenlaan was gebeurd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het werd een lange middag waarbij we spraken over de Jodenvervolging, over de redding van kinderen uit de crèche, over Henriëtte Pimentel, en ook over het huwelijk, hun kleinzoon, kinderverzorging en vriendschap. Ik leerde niet alleen meer over de geschiedenis van hen, maar ook over het leven. Dat is altijd zo gebleven.

Wat opviel in het oorlogsverhaal zoals Sieny dat vertelde was dat zij haar eigen rol zo duidelijk analyseerde. Ze was een meisje van nog geen achttien die joodse ouders, gevangen in de Hollandsche Schouwburg moest overhalen om hun kind over te dragen aan het verzet om onder te duiken. Dat was een risicovol besluit. Sieny was zich bewust van dat onmogelijke dilemma, van de indruk die zij op ouders gemaakt moest hebben en van haar argumenten om ouders te overtuigen. Ook bleef ze zich bewust van wat ze allemaal niet heeft kunnen doen om kinderen te redden. Midden in die oorlog ontmoette ze Harry, trouwde met hem en samen doken ze onder.

Sieny en Harry Cohen-Kattenburg door Claudia Landsberger
Sieny en Harry Cohen-Kattenburg door Claudia Landsberger

De jaren daarna zag en sprak ik Sieny en Harry vaak in het Joods Historisch Museum of in de Hollandsche Schouwburg en altijd maakten ze indruk met hun verhaal, met hun bescheidenheid en warmte naar elkaar en naar hun omgeving. Zo lang ze in staat waren om te vertellen, waren ze bereid om met schoolkinderen of ander publiek in het museum hun oorlogservaringen te delen. Altijd deden ze dat samen en vulden elkaar zo prachtig aan. Toen in oktober 2018 het boek verscheen dat hun leven beschrijft, hebben ze gezorgd dat wij ook in toekomst door hen geïnspireerd kunnen blijven. Een boek voor dit moment, wanneer één van hen zou komen te overlijden. De biografe van dat boek, Esther Shaya zat bij hun aan tafel en schreef over de dialogen tussen Harry en Sieny. Dialogen die ik ook regelmatig van hen hoorde.

Die korte schetsen zijn mij het meest dierbaar in het boek. Ze tonen hoe dit lieve en humorvolle echtpaar leefde, nog immer verliefd was en als rots voor elkaar was. De publicatie van het boek was al een voorbode, Sieny was niet langer in staat om bij de publieke presentatie te zijn en Harry nam als eerste een exemplaar in ontvangst, zonder zijn vrouw.

- Annemiek Gringold (Conservator Sjoa & Hollandsche Schouwburg)

Bekijk hier de opname van Open Joodse Huizen: Getuigen Harry Cohen en Sieny Cohen-Kattenburg uit 2014:

 

This site is also available in English.