Waterlooplein: De buurt binnenstebuiten

Boek
Net verschenen! Waterlooplein. De buurt binnenstebuiten, onder redactie van Kirsten van Kempen en Hetty Berg. Deze 128 pagina’s tellende paperback vertelt het verhaal van de kleurrijke en soms historisch beladen buurt, waarvan het Joods Historisch Museum als kloppend hart de geschiedenis verbeeldt. Het is een schitterend boek met veel beelden vanaf vroeger tot nu. De uitgave is eind mei 2020 verschenen en te verkrijgen via uitgeverij Walburgpers via deze link

Geschiedenis en tentoonstelling
Het Waterlooplein ligt op het voormalige eiland Vlooienburg, dat ooit met het Waterlooplein het hart van de Amsterdamse Jodenbuurt vormde. In de jaren tachtig van de vorige eeuw kregen Amsterdamse stadsarcheologen de kans om op kaalgeslagen terrein te graven op de plek van twee verdwenen huizenblokken die zich bevonden op Vlooienburg. 

Wat de stadsarcheologen daar toen vonden is recentelijk opnieuw onderzocht door archeologen van het onderzoeksproject Diaspora en identiteit van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek om over de vroegste bewoners te kunnen vertellen in het boek. 

Vragen over hoe Vlooienburg en het Waterlooplein zijn ontstaan, wie er woonden en waarom de woonbuurt moest wijken voor het stadhuis-muziektheater, beter bekend als de Stopera, worden beantwoord in het boek en in de gelijknamige tentoonstelling Waterlooplein. De buurt binnenstebuiten die vanaf 2 oktober te zien is in het Joods Historisch Museum in Amsterdam. 

waterlooplein
 

This site is also available in English.