Wat betekent dat, Joods zijn?
Reis door de tijd
Het Joods Museum neemt je mee door vierhonderd jaar Joodse geschiedenis in Nederland. Je komt te weten hoe de eerste Joden in Amsterdam terecht kwamen, hoe hun integratie verliep en wat het verschil is tussen Joodse religie en Joodse cultuur. Via tradities en gewoontes, religieuze en alledaagse objecten leer je alles over Joods leven in Nederland. Toen en nu.
Tentoonstelling
Altijd te zien
Joods Museum
Nieuwe Amstelstraat 1, Amsterdam
Wat is er te zien?
Op de begane grond van het museum maak je kennis met de Joodse religie. Die wordt in de 17e eeuw door Joden afkomstig uit alle windstreken meegenomen naar Amsterdam. Zo ook door Portugese Joden die onder de Spaanse Inquisitie niet Joods meer mogen zijn. Iedereen moet katholiek worden. In Amsterdam kunnen Joden zichzelf zijn. Nou ja, bijna dan.
Op de eerste verdieping zie je hoe zij zich vestigen in de stad. Bekijk de marskramerskist waarmee Joodse straatverkopers door de straten trekken. En de koosjerloodjes die worden bevestigd aan koosjer vlees. Joden hebben niet dezelfde rechten als andere burgers en mogen daarom veel beroepen niet uitoefenen. Pas in 1796 krijgen Joden dezelfde rechten als andere burgers. Ontdek hoe Jonas Daniël Meijer op 16-jarige leeftijd de eerste Joodse advocaat van Nederland kan worden.
Aletta Jacobs
In de volgende zaal maak je kennis met Aletta Jacobs. Zij weet al sinds haar zesde dat ze arts wil worden, maar vrouwen mogen niet studeren. Daar laat ze zich niet door tegenhouden.
Op haar zeventiende schrijft ze de minister een brief. Ze wil toegelaten worden tot de universiteit. Ze krijgt toestemming, studeert succesvol af en wordt de eerste vrouwelijke huisarts van Amsterdam.
Ontdek wat het 'lev' van Aletta Jacobs heeft betekend voor het vrouwenkiesrecht.
Religie, cultuur of volk?
Het unieke aan het jodendom is dat het zowel een geloof als een volk en een cultuur is. In het Joods Museum krijg je inzicht in de overeenkomsten en verschillen.
Zo leer je waarom Joden koosjer eten, maak je kennis met bekende en onbekende Joden en ontdek je de rol van de Tora. Wat betekent deze als je niet gelovig bent, maar wel Joods?
Vanuit persoonlijke verhalen zie je hoe tradities doorgegeven worden en hoe Joden vandaag de dag belangrijke gebeurtenissen als een geboorte of een bruiloft vormgeven.
'Prachtig museum met een schat aan informatie en interactieve kennisoverdracht. Geweldige plek om (meer) te leren over de Joodse cultuur en geschiedenis.'
Michiel Schuijer, bezoeker
Dit mag je niet missen
- Het verhaal van filosoof Baruch de Spinoza.
- De archeologische vondsten, die een kijkje geven in het dagelijks leven van vroeger.
- De eerste Joodse advocaat van Nederland.
- Het Electraspel en het HEMA biscuitblik
- Het beroemde portret van Aletta Jacobs.
- Originele stof met sterren, die Joden tijdens de Duitse bezetting vanaf 3 mei 1942 moesten dragen.