Zijn joden wit?

5 juni - 1 augustus 2021

Antisemitisme is terug van nooit weggeweest en de cijfers liegen er niet om: in Nederland nam van 2017 tot en met 2019 het aantal antisemitische daden toe met 126 procent. In een grootschalig onderzoek, uitgevoerd in twaalf Europese lidstaten, geeft 90 procent van de ondervraagde joden aan dat antisemitisme toeneemt en bijna de helft van Europese joodse jongeren heeft de afgelopen vijf jaar met antisemitisme te maken gehad. Toch worden joden en jodenhaat zelden genoemd in deze tijd, waarin antiracisme- en andere emancipatiebewegingen juist steeds meer solidair met elkaar worden. Wat is hier aan de hand?

Let op: bij deze tentoonstelling heb je een koptelefoon nodig. Neem alsjeblieft een eigen koptelefoon mee of schaf een koptelefoon aan in het museum.

In Zijn joden wit? buigt het Joods Cultureel Kwartier zich, samen met gastconservatoren Gideon Querido van Frank, Lievnath Faber en Anousha Nzume, over de vraag waar joden zich bevinden op het spectrum van de huidige identiteits- en representatiepolitiek. Worden zij gezien als daders of slachtoffers? Bevoorrecht of benadeeld? Hoe zien zij dat zelf? En hoe zien anderen hen?

Zijn joden wit? bestaat onder meer uit een video-installatie met interviews in het Kunstkabinet van het Joods Historisch Museum. In samenwerking met verschillende locaties in Amsterdam wordt rondom dit thema een uitgebreid evenementenprogramma georganiseerd met debatten, performances en interviews.

Zijn joden wit? is momenteel te zien in het Kunstkabinet in het Joods Historisch Museum

Artikel
De tentoonstelling Zijn joden wit? wordt gemaakt op initiatief van algemeen directeur Emile Schrijver, naar aanleiding van een artikel dat conservator Gideon Querido van Frank in 2019 voor Vrij Nederland schreef (oorspronkelijke titel: Hoe links ook de joden treft in de strijd tegen wit privilege, Vrij Nederland 2019). Het artikel is hieronder te lezen.

Strange Bedfellows
Bekijk de livestream van het evenement Strange Bedfellows: Zijn joden wit? terug via deze link! Dit evenement was georganiseerd door de Balie in samenwerking met het Joods Cultureel Kwartier en vond plaats op dinsdag 25 mei 2021.

Kinderplatform
Op het Kinderplatform van het Joods Cultureel Kwartier vind je Tofdorp: een plek waar iedereen zichzelf kan zijn. Kinderen kunnen door gebruik van het knipvel zelf nieuwe bewoners maken.

Foto: Dam, 2020 © Nienke Fonk

This site is also available in English.