Menu
Online

De podcast van het Joods Cultureel Kwartier

Luister hier of op Apple Podcasts, Google Podcasts of Spotify

Via de podcast van het Joods Cultureel Kwartier kun je kennis maken met de joodse cultuur en geschiedenis. De afleveringen zijn te beluisteren als aanvulling of voorbereiding op je bezoek, bijvoorbeeld aan een van onze tentoonstellingen of evenementen.

Luister vanaf deze website of abonneer je via Apple Podcasts (iOS), Google Podcasts (Android) of Spotify.

Geluisterd? Vul de enquête in!

Aflevering 5

De tentoonstelling is een fascinerende ontdekkingsreis: hoe een eeuwenoude joodse geheimleer, met ‘oerkennis’ over de schepping van hemel en aarde, zo wijdverspreid is geraakt in het westerse denken en de kunsten. In deze podcast legt conservator Mirjam Knotter een aantal kabbalistische ideeën uit en wat de invloed daarvan is geweest op bijvoorbeeld David Bowie, Barnett Newman en Anselm Kiefer. Daarna vertelt Chantal Suissa-Runne hoe zij de kabbala in haar eigen leven in de praktijk brengt.

Aflevering 4

Dit is de eerste van twaalf afleveringen die aansluiten bij de tentoonstelling De Jodenvervolging in foto’s. Nederland 1940-1945. In deze podcastserie wordt de Jodenvervolging ontleed in tien stadia van genocide, zoals die zijn opgesteld door de Amerikaanse jurist Gregory Stanton. Je kunt luisteren naar experts van het Joods Cultureel Kwartier en het NIOD en je hoort mensen die de Jodenvervolging hebben overleefd, in fragmenten uit het interviewproject Tweeduizend getuigen vertellen.

Klik hier om de overige elf afleveringen van deze serie te beluisteren.

Aflevering 3

Voor zijn tentoonstelling The Institute of Ongoing Things heeft Uri Katzenstein (1951-2018) een zin op de muur gezet die jarenlang heeft gediend als het motto van het Joods Historisch Museum: ‘Zien leidt tot gedenken, gedenken leidt tot doen’. Voor deze podcast herleiden we die zin tot drie vragen over de kunst van Uri Katzenstein: wat is er te zien, waaraan doet het denken en wat kunnen we ermee? Hetty Berg, manager museale zaken, geeft antwoord.

Aflevering 2

Wat is een typische Chim-foto? Conservator Bernadette van Woerkom vertelt waar Chim (1911-1956) zijn camera op richtte in zijn korte carrière als fotojournalist en grondlegger van het fotobureau Magnum. Van het vooroorlogse Parijs, de Spaanse Burgeroorlog en de wederopbouw van Europa na de Tweede Wereldoorlog tot de beginjaren van de staat Israël en zijn reportage van de Suezcrisis, waarin hij zelf om het leven zou komen.

Aflevering 1

De eerste podcast van het Joods Cultureel Kwartier gaat over de tentoonstelling Joden en het Huis van Oranje. Conservator Julie-Marthe Cohen vertelt over de warme banden tussen de Nederlandse joden en de Oranjes, maar ook over een ‘Oranjemythe’ waar sprake van was. Julie-Marthe is kritisch over Wilhelmina’s optreden tijdens de Tweede Wereldoorlog, al vertelt ze speciaal voor de podcast ook een persoonlijk verhaal waaruit Wilhelmina’s betrokkenheid blijkt.

This site is also available in English.