Koning opent tentoonstelling Joden en het Huis van Oranje

Het Joods Historisch Museum presenteert van 18 april tot en met 30 september 2018 de tentoonstelling 'Joden en het Huis van Oranje. 400 bewogen jaren', die door Zijne Majesteit de Koning geopend wordt.  Hierin wordt de steeds veranderende relatie tussen de joodse gemeenschap en het Huis van Oranje belicht. Er was sprake van sterke Oranjeliefde en grote loyaliteit, maar er was ook een periode waarin joden teleurgesteld waren in de Oranjes. Ruim 100 objecten illustreren de band tussen de stadhouders, koningen, koninginnen en de joden in Nederland.
  
De nauwe band tussen het Huis van Oranje en de joden in Nederland ontwikkelde zich na 1600, toen rijke Portugese joden zich vestigden in de Republiek. Als kooplieden en bankiers leenden ze geld uit aan de stadhouders en gaandeweg ontwikkelde zich een vriendschap tussen hen. In de achttiende eeuw steunde de hele joodse gemeenschap de Oranjes. Na het ontstaan van het koninkrijk in 1815 gingen de joden zich steeds meer verbonden voelen met het Koninklijk Huis. Inhuldigingen en huwelijken van de koninklijke familie vierden ze uitbundig mee.
  
In de ogen van de joden stonden de Oranjes altijd garant voor hun vrijheid, maar na de Tweede Wereldoorlog, in de jaren zestig, bekoelde de relatie. Een aanzienlijk aantal joden meende dat het koningshuis niet genoeg had gedaan om hen te beschermen tijdens de oorlog. Vanaf de jaren zeventig herstelde de relatie zich geleidelijk. Op de tentoonstelling is ook te zien hoe joden vandaag de dag tegen het koningshuis aankijken.
  
Bruiklenen van het Koninklijk Huisarchief
Het Joods Historisch Museum vertelt het verhaal over de eeuwenoude band tussen de joden en de Oranjes met ruim 100 kunstwerken, ceremoniële voorwerpen, schilderijen, tekeningen, meubels, foto’s, documenten en boeken. Ook zijn authentieke film- en geluidsfragmenten te zien en te horen. Voor de tentoonstelling krijgt het museum verschillende bijzondere bruiklenen van het Koninklijk Huisarchief in Den Haag. Een topstuk is een hanger van diamant, smaragd en robijn die koning Willem III in 1879 als huwelijksgeschenk gaf aan zijn tweede echtgenote Emma. De bekende joodse diamantslijper Mozes Eliazar Cohen Tartaas de Vries jr. had lange tijd gewerkt om het silhouet van Willem III te snijden in de diamant.  
   
Ode aan Máxima
De tentoonstelling gaat gepaard met een uitgebreid evenementenprogramma met lezingen, debatten, rondleidingen en het Koningskinderbal, waarvoor kinderen zich kunnen verkleden. De Portugese Synagoge is het decor van het kaarslichtconcert Ode aan Máxima van bandoneonist Carel Kraayenhof, die de Argentijnse Máxima tot tranen toe roerde tijdens de huwelijksceremonie in 2002.
  
Publicatie
Ter gelegenheid van de tentoonstelling verschijnt bij Walburg Pers de rijk geïllustreerde publicatie Joden en het Huis van Oranje. Vier eeuwen geschiedenis, kunst en cultuur onder redactie van conservator Julie-Marthe Cohen en historicus Bart Wallet. Dit is het eerste overzichtswerk over het thema.

Bekijk de persbeelden

This site is also available in English.