Perskit Nationaal Holocaustmuseum

Persberichten

Deze perskit bevat een beknopt overzicht van verschillende onderdelen binnen het Nationaal Holocaustmuseum en de Hollandsche Schouwburg. Daarnaast zijn er ter verdieping per onderdeel verschillende documenten en koppelingen beschikbaar gesteld. Neem voor meer informatie contact op via pr@jck.nl.

Presentatie Annemiek Gringold

De toespraak van hoofdconservator Annemiek Gringold tijdens de persbijeenkomst op dinsdag 5 maart.

Presentatie vaste tentoonstelling

  • Meer dan 400 objecten in ruim 80 vitrines
  • 126 objecten in bruikleen waarvan 28 uit het buitenland
  • 140 schenkingen waarvan 14 uit het buitenland
  • Ruim 300 foto's en filmbeelden in de scenografische projecties

Thema's

De vaste tentoonstelling is opgebouwd rond 12 thema's. Daarbinnen behandelt één thema het leven voor de oorlog, gevolgd door tien thema's over de Sjoa, en afgesloten met een laatste thema over het leven na de oorlog.

Buitenruimte Nationaal Holocaustmuseum

In de schooltuin van het Nationaal Holocaustmuseum is een kunstwerk te zien van kunstenaar en uitvinder Gabriel Lester. Dit Dankteken is een dankbetuiging aan onderduikgevers van Joden. Het werk is aangeboden door de Stichting Nationaal Dankteken. Naast het kunstwerk staat een olijfboom die refereert naar de olijfbomen in het Holocaustmuseum Yad Vashem, geplant ter ere van de rechtvaardigen onder de volkeren.

Henriette Pimentel-tuin

De Henriette Pimentel-tuin is vernoemd naar de directrice van de Crèche. Hier bevindt zich de erfafscheiding tussen de Crèche aan de ene kant en de kweekschool aan de andere kant. In de tuin zijn portretten te zien van vermoorde Joodse kinderen. Dit relateert aan de presentatie binnen over de Crèche, waar verhalen worden verteld over geredde kinderen, op één van de plekken waar Joodse kinderen werden gered. Een deel van hen werd over de erfafscheiding gesmokkeld, hoewel er meerdere smokkelroutes waren.

Entree Hollandsche Schouwburg

De entree van de Hollandsche Schouwburg is terughoudend ingericht met detaillering die refereert aan het ontwerp van de schouwburg uit de jaren 1960, toen het gebouw werd ingericht als gedenkplaats. In de entreehal is een immersieve introductiefilm te zien die bezoekers context biedt over de geschiedenis van de Hollandsche Schouwburg voor, tijdens en na de oorlog. De geschiedenis van het gebouw als deportatieplaats staat centraal.

Buitenruimte Hollandsche Schouwburg

In de voormalige theaterzaal van de Hollandsche Schouwburg ziet de bezoeker langs de muren glazen druppels, ontworpen door Opera Amsterdam & Studio Louter. In deze druppels zijn portretten van Joden te zien die in de Hollandsche Schouwburg gevangen hebben gezeten. De bezoeker kan fragmenten uit na de oorlog opgenomen getuigenissen, of citaten uit weggesmokkelde documenten beluisteren via de audiotour. Naast de druppels is er ook een maquette van het voormalige theater te zien, die bezoekers laat kennismaken met de oorspronkelijke indeling van het gebouw. Op de plek van het vroegere toneel staat nu een gedenkzuil. Achter dit monument ligt de nieuwe reflectietuin waar een sculptuur van kunstenaar en uitvinder Gabriel Lester te zien is, met de titel 'Stamboom'.

Vierkante meters
Totaal - 2000 m²
Vaste tentoonstelling – 800 m²
Buitenruimte - 300 m²
Hollandsche Schouwburg - 1300 m²

Hoofdpartners
Architect – Office Winhov
Ontwerper tentoonstelling – Opera Amsterdam
Ontwerper media – Studio Louter
Bouwer van de tentoonstelling – Bruns
Maker van de media – Shosho
Aannemer – De Nijs
Installatietechniek – Klomp
Elektrotechniek – Electropartners
Kunstwerken – Gabriel Lester

Lees hier meer informatie over het Nationaal Holocaustmuseum

Toelichting ontwerp vaste tentoonstelling

OPERA Amsterdam (ruimtelijk vormgever) en Studio Louter (content design) hebben samen met het museum het concept en het ontwerp van de tentoonstelling ontwikkeld. Het onderstaande document geeft verdieping op hun uitgangspunten en ontwerpprocess.

Vragen over de architectuur aan Office Winhov

Het onderstaande document biedt inzicht in de ontwerpkeuzes met betrekking tot het Nationaal Holocaustmuseum en de Hollandsche Schouwburg, geformuleerd door het architectenbureau Office Winhov.

Educatie

Ontdek het educatieve programma van het Nationaal Holocaustmuseum op twee historische locaties waar de oorlog echt invoelbaar is. Wij bieden op maat gemaakte educatieve programma's voor klassen uit het basis- en voortgezet onderwijs en MBO. In het Nationaal Holocaustmuseum en de Hollandsche Schouwburg zijn 3 educatieve ateliers beschikbaar, geschikt voor in totaal 90 leerlingen.

Voor leerlingen uit groep 7 & 8 van het basisonderwijs hebben we het lesprogramma 'Redding uit de Crèche'. In dit programma onderzoeken leerlingen het verhaal van de redding uit de Crèche bij de Hollandsche Schouwburg. Klassen uit het voortgezet onderwijs onderzoeken met een tablet voorwerpen in de tentoonstelling in het Nationaal Holocaustmuseum. Zij leren over anti-Joodse maatregelen, verzet, onderduiken, daderschap en gebeurtenissen in concentratiekampen. Studenten MBO verdiepen zich in de jonge mensen die de redding van Joodse kinderen uit de Hollandsche Schouwburg mogelijk maakten.

Voor alle doelgroepen geldt dat zij door kennisvergroting over dit beladen verleden bewust worden van hun handelingsperspectief in het heden en nadenken over hoe zij willen reageren op antisemitisme, vooroordelen en discriminatie.

Kenniscentrum Hollandsche Schouwburg

Het Kenniscentrum Hollandsche Schouwburg biedt verdieping op de vaste presentatie in het Nationaal Holocaustmuseum. In dit nieuwe kenniscentrum is meer informatie terug te vinden over de personen, voorwerpen, foto's en verhalen uit het museum. Daarnaast zijn alle videofragmenten die in de vaste presentatie in het Nationaal Holocaustmuseum te zien zijn, hier in hun geheel te bekijken. Ook kunnen bezoekers die onderzoek willen doen naar de Jodenvervolging in Nederland, of die meer willen weten over de Nederlandse slachtoffers van de Sjoa, hier terecht.

Het Kenniscentrum Hollandsche Schouwburg focust specifiek op digitale bronnen, zoals het Digitaal Joods Monument. Dit online monument gedenkt de meer dan 104.000 mensen die in Nederland als Joden werden vervolgd en de Holocaust niet overleefden. Binnen het monument werken bezoekers, redactie, familieleden en historici samen aan het bundelen van verhalen en herinneringen. Het nieuwe kenniscentrum ondersteunt in vragen over Digitaal Joods Monument en het doen van familie- of archiefonderzoek. Daarnaast zijn er getuigenverklaringen te bekijken. Bijzonder is de toegang tot het gehele Visual History Archive van de USC Shoah Foundation, dat in 1994 werd geïnitieerd door Steven Spielberg. Het videoarchief bevat meer dan 56.000 getuigenissen over de Holocaust en over andere genocides. Ook de door Yale University beheerde getuigenissen van het Fortunoff Video Archive For Holocaust Testimonies zijn te raadplegen in het Kenniscentrum.

Naast deze bronnen biedt het Kenniscentrum Hollandsche Schouwburg ook een beperkte boekenselectie aan die bezoekers kunnen raadplegen voor verdere studie en onderzoek. Bovendien verleent het centrum informatiediensten, waarbij vragen met betrekking tot de Holocaust en de Nederlandse slachtoffers van de Sjoa worden beantwoord.

Openingstijden
Maandag: 13:00 – 17:00
Dinsdag: 13:00 – 17:00
Donderdag: 13:00 – 17:00
Vrijdag: 13:00 – 17:00

Aanmelden voor bezoek kan via kenniscentrum@jck.nl

Meer informatie?
Kenniscentrum Joods Museum
Joodsmonument.nl

Vha.usc.edu

Fortunoff.library.yale.edu

Museumcafé Nationaal Holocaustmuseum

In het museumcafé van het Nationaal Holocaustmuseum worden Joodse culinaire tradities gevierd. De spijswetten van het koosjere dieet worden in ere gehouden, wat betekent dat bepaalde combinaties van voedsel en ingrediënten worden vermeden. Dat betekent kort door de bocht dat je melk niet met vlees mag mengen en dat je niet alle dieren kunt eten. Dieren met gespleten hoeven, zoals varkens, zijn niet koosjer, kip is dat wel. Dieren met gespleten hoeven die herkauwen, zoals koeien en schapen, zijn wél koosjer. Vissen met schubben, zoals zalm en makreel, zijn koosjer, maar schaal- en schelpdieren, zoals garnalen en kreeft, niet.

In ons café worden bezoekers uitgenodigd om de smaken van de Joodse keuken te ontdekken. Hier kun je genieten van diverse kleine hapjes uit de Joodse keuken en de verhalen erachter kunt leren kennen. Kom langs en laat je verrassen door de rijke smaken en culturele betekenis van deze gerechten.

Museumshop Nationaal Holocaustmuseum

De focus van de Museumshop van het Nationaal Holocaustmuseum ligt op boeken die verband houden met de Holocaust, waarbij we streven naar een nauwe aansluiting bij de personen en objecten die in het Nationaal Holocaustmuseum worden belicht. Naast deze boeken zullen we ook ansichtkaarten en enkele andere objecten aanbieden, zoals sieraden en jaartijdlichtjes, die de herinnering aan deze geschiedenis levend houden.

Verwachte tentoonstelling: Beroofd

Hoe voelt het wanneer, na je burgerrechten, vrijheid en waardigheid, ook je meest dierbare bezittingen worden afgenomen? De tentoonstelling Beroofd toont acht persoonlijke verhalen van Joden die door het naziregime hun bezit verloren. Voor overlevenden en de nabestaanden van vermoorde Joden volgde na de Holocaust de zoektocht naar verloren bezittingen. En een wrange strijd om deze — net als hun waardigheid — te herwinnen.

In Beroofd ziet de bezoeker kunst en kindertekeningen, foto’s, Joodse rituele voorwerpen en boeken. Egodocumenten en interviews brengen het onderliggende verhaal aan het licht: de pijn die tot op de dag van vandaag doorwerkt bij de slachtoffers en hun nabestaanden.

De tentoonstelling Beroofd is van 31 mei tot en met 27 oktober 2024 te zien in het Joods Museum en het Nationaal Holocaustmuseum in Amsterdam, en wordt gemaakt in samenwerking met het Rijksmuseum.

Chai – Leven - Life

Gesprekken met wegbereiders van het Nationaal Holocaustmuseum door Marc Noyons

Lees hier het persbericht van Chai – Leven - Life