Nationaal Holocaustmuseum opent 11 maart 2024

Persberichten

Projectmedewerker Esther Göbel leidt een aantal van de overlevenden rond door het Nationaal Holocaustmuseum.

-

Raymond van Mil

Amsterdam, 27 september 2023 - Tijdens een bijeenkomst voor Nederlandse overlevenden en getuigen van de Holocaust maakte algemeen directeur Emile Schrijver bekend dat het Nationaal Holocaustmuseum op maandag 11 maart 2024 opent voor publiek: “Wij zijn er trots op dat we deze belangrijke nationale geschiedenis nu definitief in al zijn complexiteit een plek mogen geven in ons collectieve geheugen.” Na bijna 80 jaar krijgt de volledige geschiedenis van de Sjoa in Nederland een eigen, permanent en publiek toegankelijk onderkomen. Ook de Hollandsche Schouwburg, de gedenkplaats aan de overkant van de straat, is vanaf 11 maart weer te bezoeken.

Betrokkenheid oorlogsgeneratie
Voor de bijeenkomst in het Nationaal Holocaustmuseum nodigde het Joods Cultureel Kwartier ongeveer 40 overlevenden uit. Zij droegen op verschillende manieren bij aan de ontwikkeling van het Nationaal Holocaustmuseum, door bijvoorbeeld hun oorlogsgeschiedenis te delen of een object te schenken. Nu de bouw van het museum is afgerond en de inrichting is begonnen, kwamen zij naar het museum om de vorderingen met eigen ogen te zien.

Speciale televisie-uitzending
De NOS maakt een speciale uitzending over de opening van het Nationaal Holocaustmuseum. Deze is op zondag 10 maart 2024 live te zien op televisie.

Voor nieuwe generaties
In de vaste tentoonstelling van het Nationaal Holocaustmuseum staan Joden in Nederland centraal: voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. Historische feiten, persoonlijke geschiedenissen en objecten uit binnen- en buitenland tonen de gevolgen voor de levens van individuele vervolgden. Het museum presenteert de geschiedenis onverbloemd en geeft de slachtoffers een herkenbaar gezicht.

Het medaillon van een Joods meisje op de vlucht. De mantel waarin een als Sinterklaas verklede verzetsman illegale documenten rondbracht. Een broche die vlak bij de gaskamers van Sobibor werd opgegraven. Samen geven de objecten in dit museum de geschiedenis van de Holocaust door aan nieuwe generaties. Ook wanneer de ooggetuigen er straks niet meer zijn.

Neem contact op

Mick Groeneveld

Marketing & communicatie