Menu

Haagse gebroeders Verveer herontdekt in het Joods Historisch Museum

Het Joods Historisch Museum presenteert van 3 juli tot en met 1 november 2015 Haagse meesters van de romantiek. De gebroeders Verveer herontdekt. Deze tentoonstelling laat de rol zien die Salomon, Maurits en Elchanon Verveer hadden binnen de Haagse, nationale en internationale kunstwereld. De drie broers waren markante en bekende personen in de negentiende-eeuwse kunstwereld. Tegenwoordig zijn ze nagenoeg onbekend bij het grote publiek. Nu is hun werk voor het eerst samen in een expositie te zien.

Salomon Verveer (1813-1876), de bekendste van de drie broers, had al op jonge leeftijd succes als schilder. Hij verkocht zijn werk goed, onder andere aan koning Willem II en Willem III, en aan de Franse keizer Napoleon III. Hij maakte vaak reizen naar binnen- en buitenland, waarbij hij het ideale landschap wilde vinden ter inspiratie voor zijn schilderijen. Salomon schilderde rivierlandschappen en stadsgezichten, en ook vissersdorpen als Scheveningen en Katwijk aan Zee waren geliefde onderwerpen voor hem. Verder was hij vooral heel succesvol met zijn schilderijen van jodenbuurten.

Maurits Verveer (1817-1903) begon zijn carrière in de kunst als schilder, maar al gauw gooide hij het roer om en richtte zich op de fotografie. Hij specialiseerde zich in portretfotografie. Naast bekende Nederlanders als Geertruida Bosboom-Toussaint en David Bles, fotografeerde hij ook leden van het Koninklijk Huis, waaronder prinses Wilhelmina vlak na haar geboorte. Hij groeide uit tot een van de succesvolste en bekendste Nederlandse portretfotografen in de negentiende eeuw.

Elchanon Verveer (1826-1900), de jongste van de drie, was net als Salomon succesvol als schilder. De stijl van zijn werk bevindt zich tussen de romantiek en de Haagse School in. Aanvankelijk maakte hij geromantiseerde taferelen van kinderen aan het strand, maar hij werd vooral bekend met werk waarop hij het harde bestaan van de vissersbevolking vastlegde. Elchanon maakte ook treffende karikaturen van onder anderen kunstenaars Jozef Israëls en Jacob Maris.

Mede dankzij de emancipatie van joden in de negentiende eeuw konden de broers Verveer zich ontwikkelen tot de eerste professionele en succesvolle joodse kunstenaars in Nederland. Daarnaast waren ze ook populaire leden van Pulchri Studio in Den Haag en Arti et Amicitiae in Amsterdam. Met name Salomon had de reputatie zeer geestig te zijn, hij was dé gangmaker tijdens biljardavonden en verkleedpartijen. De broers bleven, net als hun vier zussen, ongehuwd en kinderloos. Het grootste deel van hun leven woonden zij met elkaar onder één dak en deelden zij een atelier.

Bij de tentoonstelling verschijnt de monografie De Gebroeders Verveer. Haagse meesters van de romantiek uitgegeven door Walburg Pers.

This site is also available in English.