Talliet

Betekenis

Een talliet is een gebedsmantel, ofwel gebedskleed. Vanaf de leeftijd dat men bar mitswa is geworden draagt men de talliet tijdens het ochtendgebed. Het is een rechthoekige geweven wollen of zijden omslagdoek, met langs de lange zijden zwarte of donkerblauwe strepen en vier verstevigde hoeken. Een fraai uitgevoerde talliet, eventueel met geborduurde hoeken, is een geliefd huwelijksgeschenk.

Volgens de opdracht van Numeri 15:37-41 moet een Joodse man aan de hoeken van zijn kleding tsietsiet (schouwdraden) bevestigen, zodat hij bij het zien daarvan constant herinnerd wordt aan de grondslagen van het Joodse leven. Aan de hoeken van de talliet zijn eveneens schouwdraden bevestigd

Deze draden en de erin aangebracht knopen vertegenwoordigen de getalswaarde 613, het aantal mitswot dat in de Tora vermeld staat. De tsietsiet kunnen bevestigd zijn aan een rechthoekig onderkleed, het talliet katan of klein gebedskleed, dat ook door jongetjes gedragen wordt.

Aan twee hoeken van de gebedsmantel kan een tallietklem bevestigd worden zodat deze niet van de schouders glijdt.

Om de gebedsmantel in op te bergen wordt vaak een talliettas gebruikt. Het is een geliefd, persoonlijk geschenk. In het verleden werd de tas vaak met de hand gemaakt en geborduurd.