Tweeduizend Getuigen Vertellen

Artikel

De verhalen van Nederlandse overlevenden

Het Joods Cultureel Kwartier maakte tweeduizend Nederlandse verhalen uit het video-archief van het USC Shoah Foundation Institute toegankelijk voor publiek.

De impact die deze verhalen hebben op kijkers, jong en oud, kan moeilijk onderschat worden. Elk verhaal is uniek, het zijn verhalen over vervolging, grote historische gebeurtenissen, kleine persoonlijke voorvallen, maar ook over de kracht van het (over)leven.

Steven Spielberg

Het archief van het USC Shoah Foundation Institute bevat bijna 52.000 interviews met overlevenden van de Holocaust. Deze getuigenissen zijn in tussen 1995 en 1998 vastgelegd in 34 verschillende landen, door het Shoah Foundation Institute in Los Angeles, geïnitieerd door Steven Spielberg en gefinancierd met de royalty’s van zijn film Schindler’s List.

De interviews kennen een vast verloop en een vaste opzet. In elk interview is er ruimte voor het leven voor, tijdens en na de Holocaust. Aan het einde van ieder interview toont de geïnterviewde foto’s van zijn familie en komen huidige familieleden in beeld. Het interview is meestal thuis bij de overlevende opgenomen.

De Nederlandse verhalen

Het Joods Cultureel Kwarier heeft uit dit archief 2.000 interviews uitgekozen die een relatie hebben met Nederland. Daarvan zijn ruim duizend interviews in Nederland opgenomen. Dit zijn verhalen van Nederlandse Joden, Jehova's getuigen en verzetsmensen. De andere duizend zijn interviews met Nederlandse Joden die naar Israël, de Verenigde Staten, en andere landen geëmigreerd zijn. En er zijn interviews met Duitse vluchtelingen die soms jaren in Nederland hebben gewoond, en met bevrijders.

Toegankelijkheid

De 2000 interviews zijn te zien in het Kenniscentrum van het Joods Museum, en vanaf 2024 ook het Kenniscentrum in de Hollandsche Schouwburg.

Elk van de 2000 interviews is er voorzien van een samenvatting in het Nederlands, en is ingedeeld in hoofdstukken. Zo wordt direct zichtbaar welke onderwerpen aan bod komen, op welke plek en hoe lang.

De interviews zijn te doorzoeken op persoonsnaam, trefwoord en woorden uit de samenvatting. Belangstellenden kunnen in de interviews zoeken , beschrijvingen van de interviews lezen en de interviews geheel of gedeeltelijk bekijken. Dankzij de trefwoorden en de heldere indeling kunnen geïnteresseerden en onderzoekers heel gericht een deel van een interview bekijken.

De volledige collectie van 53.000 video's is toegankelijk op verschillende plekken in de wereld. Bekijk het locatie-overzicht. In de catalogus van de USC Shoah Foundation kan je zoeken in alle 53.000 video's nadat je aangemeld bent als gebruiker.

Joods Cultureel Kwartier: 2000 Getuigen

Een impressie van Tweeduizend Getuigen Vertellen, gemaakt ter gelegenheid van de presentatie in 2010

De USC Shoah Foundation

De eerste jaren werd alle aandacht gericht op het interviewen van overlevenden van de Holocaust, daarna op het toegankelijk maken van deze getuigenissen.

De USC Shoah Foundation legt zich nu ook toe op het vastleggen van getuigenissen over de genocide in Rwanda, de Armeense genocide en het bloedbad van Nanking. Het archief bevindt zich in de universiteit in Los Angeles en is daar ook toegankelijk.

Praktische informatie

Individuele bezoekers kunnen het videoarchief bekijken in het Kenniscentrum van het Joods Museum en de Hollandsche Schouwburg (vanaf 2024). De interviews staan niet op internet en kunnen niet bij het Joods Cultureel Kwartier besteld worden. Voor vragen hierover kun je terecht bij ons Kenniscentrum.

Bij gebruik van informatie of citaten uit de interviews in publicaties is bronvermelding verplicht volgens onderstaand voorbeeld:
[Naam geïnterviewde], interview [nummer], Visual History Archive. USC Shoah Foundation Institute, [jaar van interview].
Gezien in Joods Museum, [datum].

Meer informatie over gebruik van de interviews op de website van de USC Shoah Foundation:

De software voor Tweeduizend Getuigen Vertellen is ontwikkeld door Noterik bv.