Organisatie

Welkom in het Joods Cultureel Kwartier. Vier authentieke gebouwen op nog geen vierkante kilometer, al vier eeuwen in het hart van Amsterdam.

Wie zijn we?

Het Joods Cultureel Kwartier bestaat uit het Joods Museum + junior, de Portugese Synagoge, de Hollandsche Schouwburg en het Nationaal Holocaustmuseum. 

In deze vier gebouwen - die samen meer dan 400 jaar Joods leven in Nederland belichten - delen we kennis over de Joodse geschiedenis, kunst en cultuur. Dat doen we met tentoonstellingen, evenementen en publicaties.

Het Joods Cultureel Kwartier is een ontmoetingsplek voor iedereen die nieuwsgierig is.

Waar staan we voor?

We zijn open voor iedereen. De Joodse cultuur biedt veel aanknopingspunten met andere culturen. We weten wat het betekent om een minderheid te zijn en hoe er naar nieuwkomers gekeken wordt.

In een steeds uitgesprokener maatschappelijk debat over ongelijkheid, uitsluiting, racisme en antisemitisme komt dat van pas. Door in onze tentoonstellingen en programma's stil te staan bij vrijheid, identiteit en rechten, dragen we bij aan een rechtvaardige samenleving.

Hoe doen we dat?

We baseren ons op de Joodse traditie van een leven lang leren. Dit zie je terug in al onze tentoonstellingen, programma's en onderzoeken. We verwonderen, nuanceren, confronteren en ontdekken.

Omdat het niet makkelijk is om jezelf open te stellen voor denkbeelden die haaks staan op die van jou, ontwikkelden we I ASK. Een methode voor rondleiders om openheid voor nieuwe kennis, ervaringen en denkbeelden te vergroten.

Inmiddels is I ASK meer dan een methode voor rondleiders. Het vormt de basis voor onze tentoonstellingen en educatieve programma’s.