Tentoonstelling

Van de stobbe en de bossen: presentatie in Hollandsche Schouwburg

30 september 2005 t/m 15 februari 2006

Van de stobbe en de bossen bestond uit een videodocumentaire en een nagemaakte stobbe, een stapel van turfblokken die als brandstofvoorraad diende, maar tijdens de oorlog als onderduikplek. De presentatie was te zien van 30 september 2005 tot en met 15 februari 2006 in de Hollandsche Schouwburg. 

Van de stobbe en de bossen
Van de stobbe en de bossen 

De videodocumentaire van Martin van den Oever en Petra Timmer vertelt het verhaal van de joodse Ab van Dien (1919-2005). Tijdens de Tweede Wereldoorlog wist Van Dien op bijzondere wijze tweeënhalf jaar lang aan de jodenvervolging te ontkomen. Belangrijker dan zijn eigen bizarre en avontuurlijke onderduik in boshol en turfstapel vond hij de moed en opoffering van zijn redders, vrienden en onbekenden die hem en tientallen anderen hebben verborgen en verzorgd. Leidsman van deze kleine verzetsgroep was pluimveehouder Bertus Zefat. Hij werd verraden en moest zijn daden met de dood bekopen. Van Dien en enkele leden van de Zefatgroep vertellen over hun beleving van deze geschiedenis, en over hoe je tot een verzetsdaad komt.

Ab van Diens oorspronkelijke verhaal, met het naoorlogse vervolg waarin hij zich verzoent met Duitsland, is in 2004 gepubliceerd door het Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Het boek is gedurende de presentatie te koop in de Hollandsche Schouwburg.

This site is also available in English.