Tentoonstelling

Marc Chagall: In het JHM Kunstkabinet

22 maart t/m 12 september 2012

Marc Chagall (1887-1985) is een van de meest tot de verbeelding sprekende joodse kunstenaars van de twintigste eeuw. Zijn leven werd diepgaand beïnvloed door de grote politieke gebeurtenissen van die periode; als kunstenaar werd hij gevormd door zijn contacten met bijna alle belangrijke kunststromingen van zijn tijd. Chagall dankt zijn wijdverbreide populariteit aan zijn werk met nostalgische herinneringen aan de verdwenen joodse wereld, uitbundig kleurgebruik, hartveroverende liefdestaferelen en levendige circusscènes.

In samenwerking met de Triton Foundation toont het JHM in het Kunstkabinet drie werken van deze veelzijdige kunstenaar.

Marc Chagall bracht het grootste deel van zijn leven in Frankrijk door. Toch vormen zijn jeugdjaren in het chassidische milieu van zijn geboortestad Vitebsk, in Wit-Rusland, het leitmotiv van veel van zijn latere werk.

Na een opleiding in Sint-Petersburg trok Chagall rond 1910 naar Parijs, waar hij in aanraking kwam met het fauvisme en het kubisme. Bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog in 1914 bevond hij zich in Rusland, waar hij na de revolutie van 1917 korte tijd leiding gaf aan de kunstacademie van Vitebsk. Daar kwam hij in contact met het suprematisme.

Terug in Frankrijk in 1923 kreeg Chagall als schilder, aquarellist, illustrator en etser internationaal steeds meer erkenning, maar hij gold niet als vernieuwer. De oorlogsjaren bracht hij vanaf 1941 noodgedwongen door in de Verenigde Staten.

Chagall bleef tot op hoge leeftijd actief, als schilder, tekenaar , glaskunstenaar en keramist. Hij overleed in 1985 in Saint-Paul de Vence in Zuid-Frankrijk.

This site is also available in English.