Tentoonstelling

k.364

Filminstallatie van Douglas Gordon

Vanaf 6 november 2016 is in het Nationaal Holocaust Museum i.o. de filminstallatie k.364 van de Schotse kunstenaar Douglas Gordon te zien. Deze installatie volgt twee Israëlische, klassiek geschoolde muzikanten van Pools-joodse afkomst op een reis door het land dat hun (groot-)ouders in 1939 zijn ontvlucht. Ze reizen samen door een landschap met een verleden dat ze nauwelijks kunnen bevatten.

Twee violisten, Avri Levitan en Roi Shiloah, reizen met de trein van Berlijn naar Warschau, naar een uitvoering van Mozarts Sinfonia Concertante voor viool, altviool en orkest in E-flat Major, k.364. De reis brengt herinneringen terug aan de verhalen over de Holocaust die zij van thuis kennen. Hun trein volgt hetzelfde spoor dat gebruikt werd om hun familieleden te vervoeren naar de vernietigingskampen, waardoor het verleden en het heden gelijktijdig aanwezig zijn. Zo passeren ze Poznan, waar de voormalige synagoge weliswaar nog overeind staat, maar sinds de bezetting van 1939 een zwembad herbergt. Gefilmd in indringende close-ups praten de twee vrienden tijdens de treinreis over muziek en hun gedeelde herinneringen en ervaringen. De reis wordt verbeeld in opnamen van het spoor, van de bovenleiding, van schimmige treinstations en door kleurrijke verlichting. De film mondt uit in de integrale uitvoering van Mozarts Symfonie, met het Nationaal Pools Kamerorkest gespeeld voor de Poolse radio.
 

Douglas Gordon
Douglas Gordon (1966) won in 1996 als eerste videokunstenaar de prestigieuze Turner Prize. Zijn werk valt op door het onconventionele gebruik van video, door het gebruik van meerdere monitoren en door zijn creatieve omgang met de begrippen tijd en ruimte. Zijn installaties en vertellingen zijn complex en zetten aan tot reflectie. De nabijheid van de beelden en hun intensiteit dragen bij aan de ervaring van de bezoeker.

De expositie is te zien tot en met 19 februari 2017. Gelijktijdig met de video-installatie k.364 van Douglas Gordon is er een evenementenprogramma met daarin videokunst van andere hedendaagse kunstenaars die zich bezighouden met de herinnering van de Holocaust, zoals Harun Farocki, Omar Fast, Kees Hin en Sandra Beek.

Locatie

De tentoonstelling 'Filminstallatie van Douglas Gordon' is t/m 19 februari 2017 te zien in het Nationaal Holocaust Museum i.o.

Toegang

Met uw toegangsbewijs kunt u alle tentoonstellingen van alle locaties van het Joods Cultureel Kwartier bezoeken. Tevens heeft u gratis toegang tot alle evenementen (tenzij anders aangegeven). Museumkaarthouders hoeven geen entreebewijs aan te schaffen. 

Koop uw ticket

Sponsor

vfonds

Het vfonds is met een donatie van € 1.000.000, hoofdbegunstiger van de eerste fase van het Nationaal Holocaust Museum i.o.

Rondleidingen

U kunt op elk gewenst moment een rondleiding door deze tentoonstelling aanvragen. Onze kundige gidsen nemen u mee, geven tekst en uitleg en gaan in op uw specifieke interesses en vragen. Een rondleiding van één uur kost € 80,00 (excl. entreekaarten) en uw groep mag uit hooguit 18 personen bestaan.

Boek een rondleiding 

This site is also available in English.