Over het gedicht Todesfuge van Paul Celan

Een graf in de wolken

11 december 2020 - 16 mei 2021

Wegens de lockdown is de tentoonstelling helaas bijna niet open geweest, daarom hopen we je met een video toch een indruk te geven! Bekijk de reportage hier!

In mei 1945 schreef de Roemeense dichter Paul Celan (1920-1970) het gedicht Todesfuge, over de verschrikkingen van de Holocaust en concentratiekampen. Het gedicht wordt gezien als dé poëtische ‘vertaling’ van de Holocaust. Todesfuge staat centraal in een tentoonstelling die vanaf 11 december in het Joods Historisch Museum te zien is. In 2020 is het precies 100 jaar na Celans geboorte en 75 jaar na de bevrijding van Auschwitz.

Celan overleefde verschillende werkkampen, zijn ouders overleefden de oorlog niet. In de eerste jaren na de oorlog kon zijn poëtische beschrijving van een concentratiekamp niet op veel begrip rekenen. Tegenwoordig wordt Celan juist beschouwd als een van de grootste dichters van de 20e eeuw.
 
Todesfuge is in meer dan veertig talen vertaald en is een van de meest gepubliceerde en besproken Duitstalige gedichten. Een van de drie originele exemplaren van het gedicht bevindt zich in de collectie van de Nederlandse hoogleraar Paul Sars. Dit document vormt de kern van de tentoonstelling die zich richt op het leven van Celan, op de betekenis en ontvangst van Todesfuge en op de impact van het gedicht op andere kunstenaars.

Beeldend kunstenaar Helly Oestreicher en germanist Paul Sars (Radboud Universiteit) verlenen medewerking als gastconservator.

Locatie

Deze tentoonstelling is te zien in het Joods Historisch Museum, Nieuwe Amstelstraat 1, 1011PL, Amsterdam. Het JHM is gevestigd in het eeuwenoude voormalige synagogencomplex van de Asjkenazisch-joodse gemeente.

TOEGANG

Met een toegangsbewijs kun je alle tentoonstellingen van alle locaties van het Joods Cultureel Kwartier bezoeken. Tevens heb je gratis toegang tot alle evenementen (tenzij anders aangegeven). Museumkaarthouders hoeven geen entreebewijs aan te schaffen. 

KOOP UW TICKET  

 

 maror mondriaanbgl

Stichting Collectieve Maror-Gelden Nederland - Edli Foundation - Stichting Vrienden van het Joods Historisch Museum l Friends of the Jewish Historical Museum

This site is also available in English.